Călin Georgescu, trimis în judecată pentru promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război
Procurorii au dispus miercuri, 2 iulie 2025, trimiterea în judecată a lui Călin Georgescu, fost candidat cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse și pro-legionare, sub acuzația de promovare a cultului unor persoane responsabile de crime de război, conform unui comunicat oficial.
Georgescu este acuzat că a promovat figuri controversate precum Ion Antonescu, responsabil pentru Holocaustul împotriva evreilor, și Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare, cunoscut pentru orchestrarea unor asasinate politice.
Dosarul a fost deschis de Parchetul General abia la începutul anului 2025, în ciuda faptului că publicații independente, inclusiv G4Media, au semnalat încă din 2020 și 2021 activitățile de propagandă legionară ale acestuia.
Georgescu a citat din Corneliu Zelea Codreanu
În luna mai 2025, în cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea Plus, Călin Georgescu a recitat un pasaj din Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare – organizație extremistă și criminală din anii ’30. Declarația a fost făcută public după ce dosarul penal fusese deja deschis de procurori. Potrivit relatărilor G4Media, George Simion, invitat și el în platou, a reacționat aprobator, zâmbind și completându-l pe Georgescu în timp ce acesta rostea citatul.
Mișcarea Legionară, activă în perioada interbelică, a fost responsabilă pentru multiple crime politice, inclusiv asasinarea a patru prim-miniștri și organizarea unui pogrom brutal împotriva evreilor din București.
„Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat cercetările și a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată (5 acte materiale), faptă prevăzută de art. 5 din O.U.G. 31/2002, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal”, se arată în comunicat.
Ideile susținute de Călin Georgescu
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025, Călin Georgescu ar fi promovat în mod repetat, la diferite intervale de timp, concepții și doctrine fasciste, legionare și xenofobe. Acțiunile s-au desfășurat în baza aceleiași intenții infracționale și au fost documentate în mai multe momente: 16 iunie 2020, septembrie 2020, 2 octombrie 2021, 1 septembrie 2024 și 16 mai 2025.
Conform sursei citate, el ar fi susținut public următoarele idei:
- mobilizarea generală a națiunii pentru o regenerare spirituală sub forma unui proces de „palingeneză”, sub
- influența misticismului creștin-ortodox, inclusiv cu acceptarea implicită a violenței;
- nevoia apariției unui lider autoritar, carismatic și predestinat, capabil să conducă acest proces;
- idealizarea trecutului istoric în contrast cu prezentul perceput ca fiind degradant și caracterizat printr-o poziție de victimă a statului, pusă pe seama unor inamici externi;
- susținerea unui ultranaționalism populist cu fundamente mitico-religioase creștine;
- promovarea cultului mareșalului Ion Antonescu, condamnat definitiv pentru crime de război, prezentându-l drept un erou național și imitând în mod aproape identic stilul său de exprimare, gesturile și chiar tonul vocii.
De asemenea, procurorii au reținut că Georgescu ar fi executat salutul legionar în cadrul unui discurs susținut în Piața Universității din București, pe 2 octombrie 2021, în fața unor protestatari împotriva măsurilor impuse în pandemie.
„În mod concret, s-a reținut că inculpatul a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declaraţii ori postări în mediul online, consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmații cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța ș.a.”, se mai precizează în document.
Rechizitoriul a fost înaintat către Judecătoria Sectorului 1 din București, instanța desemnată să soluționeze cauza în primă instanță.