Pacienții care ar putea fi exceptați de la plata „taxei pe boală”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, se opune introducerii așa-numitei „taxe pe boală” pentru afecțiunile oncologice, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, femeile însărcinate și alte categorii similare. Totodată, el își exprimă optimismul în legătură cu desfășurarea negocierilor pe acest subiect.

„În toată această perioadă am militat pentru a nu se pune CASS pentru indemnizaţiile de concediu medical pentru patologiile despre care am discutat oncologie, cardiologie, AVC şi altele, femei gravide şi lista continuă.

Negocierea nu s-a încheiat încă, dar am speranţa… Am speranţă că nu se va aplica CASS pentru aceste patologii”, a declarat el marţi, la Medika TV.

Alexandru Rogobete afirmă că unul dintre obiectivele sale principale este să refacă încrederea cetățenilor în sistemul de sănătate. În acest sens, el va acorda o atenție deosebită comportamentului personalului medical, combaterii mitei și a plăților informale, precum și gestionării concediilor medicale, având intenția de a transforma radical modul în care funcționează acest sistem.

Oficialul a subliniat că acest lucru depinde de reducerea problemelor existente și că acest proces nu va avea loc imediat, ci va necesita muncă în echipă.

El a admis că unele reforme vor provoca nemulțumiri, dar s-a arătat încrezător că, prin perseverență și sprijinul echipei de la Ministerul Sănătății, precum și al profesioniștilor din domeniu, schimbările necesare pot fi realizate.

„Cea mai mare provocare pentru mine – şi este unul din motivele pentru care am acceptat această poziţie, într-o perioadă foarte grea la nivel naţional, nu doar în sistemul de sănătate – este de a recâştiga încrederea oamenilor în sistemul de sănătate.

Vedeţi, eu nu pot să cer încrederea oamenilor în sistemul de sănătate dacă în România încă există aceste fenomene despre care discutăm acum – concediile medicale, atitudine neadecvată a personalului, mita, plăţile informale. Ori aceste lucruri se vor rezolva şi oamenii îşi vor recâştiga încrederea în sistemul de sănătate atunci când aceste lucru se va diminua.

Nu se întâmplă peste noapte, este o muncă de echipă, vor fi oameni deranjaţi de aceste reforme care sigur vor riposta dacă doriţi, însă eu cred că cu perseverenţă şi cu încredere în echipa pe care o am la Ministerul Sănătăţii, dar şi în profesioniştii din sănătate, vom putea realiza aceste reforme”, a spus ministrul.

Alexandru Rogobete
Alexandru Rogobete (SURSA FOTO: Facebook, Alexandru Rogobete)

Alexandru Rogobete a semnalat existența unui paradox

Alexandru Rogobete a semnalat existența unui paradox, afirmând că, deși de ani de zile s-a discutat despre probleme precum programul scurt al ambulatoriilor, secțiile goale din spitale sau concediile medicale fictive folosite abuziv, în momentul în care se încearcă rezolvarea acestor situații prin reforme concrete, unele persoane sunt surprinse sau chiar se opun acestor măsuri.

„De ani de zile se vorbeşte de ceea ce acum am început să facem. Toată lumea vorbea despre acest lucru, că de ce ambulatorul nu este deschis până noaptea, până la ora 10, că de ce stau secţiile goale, că de ce există concedii medicale fictive…

Angajatorii se plâng că anumite persoane, în momente cheie, pentru că nu vor să presteze o anumită activitate şi iau un concediu medical. Ştim despre aceste lucruri, le-am auzit cu toţii. Ori acum când abordăm problema, anumite persoane rămân uimite sau chiar, dacă doriţi, nu sunt de acord cu aceste reforme”, a afirmat acesta.

Guvernul a decis reintroducerea așa-numitei „taxe pe boală”

Amintim că Guvernul a hotărât reintroducerea „taxei pe boală”, de această dată fără excepții. Dacă în anul precedent anumite categorii de pacienți beneficiau de scutirea de la plata contribuției pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) pe durata concediilor medicale, noul program de guvernare pentru perioada 2025–2028 prevede eliminarea totală a acestor scutiri.

În consecință, toate persoanele aflate în concediu medical vor fi obligate să plătească CASS.

Această măsură este adoptată în contextul eforturilor guvernamentale de a restabili un echilibru între contribuabili și beneficiarii sistemului de sănătate. Mai multe puteți citi aici.