Transparență în acordarea concediilor medicale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a subliniat necesitatea unei comunicări transparente și corecte privind utilizarea concediilor medicale, anunțând că a solicitat specialiștilor din CNAS elaborarea unui plan pentru optimizarea modului în care acestea sunt acordate și monitorizate.

Alexandru Rogobete
SURSA FOTO: Inquam Photos, Cornel Putan

Fenomen limitat, dar real

Într-o intervenție televizată, Rogobete a precizat că fenomenul abuzului în privința concediilor medicale este limitat, afectând o mică parte din personalul medical, însă trebuie abordat cu responsabilitate și deschidere.

Ministrul a exclus categoric orice posibilitate ca pacienții să fie verificați fizic la domiciliu pe perioada concediului, considerând o astfel de măsură inutilă și contraproductivă din punct de vedere medical, deoarece perioada de recuperare nu presupune izolare completă.

”Eu nu alerg după niciun coleg şi după niciun medic şi nu generalizez, pentru că s-a dovedit că o categorie care abuzează, dacă doriţi, de aceste concedii medicale este una mică, comparativ cu numărul de medici de la nivel naţional. Îmi doresc să reducem acest fenomen printr-o informare mai corectă, pe de o parte, a fenomenului, discutăm mai deschis, mai public şi mai transparent despre acest fenomen, care nu este de anul acesta, este de ani de zile. Doar că nu a fost discutat public neapărat sau nu a fost adus în atenţia publică neapărat, pe de o parte, şi pe de altă parte am rugat experţii CNAS să vină cu un plan de măsuri prin care să regândim puţin modul de acordare a concediilor medicale şi modul de monitorizare a lor”, a declarat Alexandru Rogobete, marţi seară, la Medika TV.

Soluții digitale pentru monitorizare eficientă

În schimb, controlul eficient ar urma să se bazeze pe analize informatice, precum monitorizarea numărului de concedii medicale repetate pentru aceleași afecțiuni sau verificarea frecvenței emiterii acestor concedii de către același medic într-un interval scurt.

Rogobete a făcut distincția clară între cazurile grave, precum boli oncologice sau accidente majore, care nu intră în discuție, și situațiile în care concediul medical este acordat pentru afecțiuni ce se situează „la limita justificării”.

”Sută la sută nimeni nu va umbla după nimeni. Nu sunt de acord ca un pacient să fie verificat de nimeni, dacă este acasă, dacă este în concediu medical, plus că, din punctul meu de vedere, sau medical până la urmă, este o aberaţie. De multe ori un concediu medial presupune recuperare. Recuperarea nu înseamnă să stai închis în casă. Deci măsura de a căuta pacienţii pe unde se află sau de a căuta medicii nu stă în picioare medical şi nu sunt de acord cu ea. Monitorizarea se poate face informatic prin numărul de concedii medicale repetate pentru aceeaşi patologie, pentru acelaşi CNP de exemplu. Sau numărul de concedii eliberate de acelaşi cod de parafă într-un timp foarte scurt. Deci nu mă refer la concediile pentru bolile grele care devin drame reale, oncologie, AVC, accidente rutiere şi aşa mai departe. Mă refer la acele patologii care sunt, vedeţi dumneavoastră, la limita concediului medical”, a precizat Alexandru Rogobete.

S-au descoperit medici care eliberau până la 300 de concedii medicale pe zi

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat duminică, într-un interviu acordat B1 TV, lansarea unei ample acțiuni de verificare a concediilor medicale „fictive” emise în România, un fenomen care generează costuri considerabile pentru sistemul sanitar.

Măsura a fost luată ca urmare a unei analize a datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care au evidențiat o creștere inexplicabilă a numărului de concedii medicale acordate înainte de perioadele cu zile libere – 1 Mai, 1 Iunie sau alte sărbători legale. Această creștere, contrară tendințelor obișnuite din restul anului, a atras atenția autorităților.

Acțiunea de control a fost împărțită în două faze: o primă etapă informatică, în care se analizează datele din sistemul CNAS, urmată de verificări la fața locului, acolo unde se vor identifica situații suspecte. Ministrul a subliniat că scopul nu este de a vâna toți medicii, ci de a interveni punctual acolo unde există abateri semnificative.

Un aspect alarmant identificat este existența unor medici care au emis între două și trei sute de concedii medicale într-o singură zi, lucru care, în opinia ministrului, este imposibil de justificat medical. Rogobete a explicat că acordarea unui concediu presupune o evaluare detaliată, inclusiv investigații și diagnostice, nu doar completarea unui formular.