Deputatul Nicuşor Dan, candidat la funcţia de primar general al Capitalei susţinut de PNL şi USR PLUS, a declarat duminică seara, după anunţarea rezultatelor exit-poll, că este încrezător că după numărătoarea voturilor va fi noul edil al Bucureştiului.

„Astăzi este ziua de naştere a noului Bucureşti. Am încredere că după numărătoarea voturilor voi fi primarul Capitalei şi vă garantez că de la momentul învestirii vom începe construcţia noului Bucureşti. Am încredere, de asemenea, că majoritatea colegilor noştri din alianţa dreptei vor câştiga primăriile de sector şi sunt convins că în Consiliul General şi în consiliile locale ale sectoarelor o să existe o majoritate a PNL şi USR PLUS”, a afirmat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinută la sediul de campanie.

Nicuşor Dan a dat asigurări că va începe „schimbarea în bine” a administraţiei publice din Bucureşti, adăugând că Primăria Capitalei „nu poate să fie condusă în stil Elena Ceauşescu”.

„Bucureşti are oameni muncitori, creativi, care au reuşit în privat, în mediul academic, cultural, iar cu o administraţie pe măsura capacităţii lor, Bucureştiul nu poate decât să reuşească. Vreau să îi asigur pe bucureşteni că vom colabora cu ei, cu mediul de afaceri, cu asociaţiile profesionale, cu specialiştii, cu ONG-urile, pentru că trăim într-o lume complexă şi Primăria Capitalei nu poate să fie condusă în stil Elena Ceauşescu”, a susţinut el.

Nicuşor Dan a mai declarat că parteneriatul încheiat cu PNL şi USR PLUS va continua în Consiliul General, în consiliile locale ale sectoarelor şi cu Guvernul României.

„Vreau să îi asigur pe bucureştenii care nu ne-au votat azi că Bucureşti este, în egală măsură, Bucureştiul lor. Bucureşti nu este un oraş care să excludă pe cineva. Dimpotrivă, îi chemăm pe toţi să fim parteneri în construcţia noului Bucureşti, să fim cu toţii parteneri în proiectul pe care îl începem peste câteva zile”, a adăugat Nicuşor Dan.

Totodată, deputatul i-a îndemnat pe reprezentanţii USR PLUS şi PNL să fie „vigilenţi în această seară, până la finalizarea numărării voturilor” în birourile electorale din care fac parte.

„Am câştigat cu multă muncă o campanie foarte grea. Bucureştenii ne-au dat încrederea lor şi trebuie, avem responsabilitatea ca voturile pe care bucureştenii ni le-au dat să se regăsească întocmai în procesele verbale. Faceţi o muncă extraordinară, vă rog să vă concentraţi până la terminarea numărătorii voturilor”, a spus Nicuşor Dan.

El le-a mulţumit bucureştenilor care au votat pentru spiritul civic de care au dat dovadă, dar şi pentru faptul că au insuflat încredere „în ciuda campaniei murdare” desfăşurate împotriva candidaţilor USR PLUS şi PNL.

„PNL şi USR PLUS au ascultat voinţa bucureştenilor care le-au spus: ‘Scăpaţi-ne de PSD!’. Au făcut parteneriate pentru Bucureşti şi au venit cu candidaţi unici la Primăria Generală şi primăriile de sector”, a arătat candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR PLUS.

De asemenea, Nicuşor Dan a mulţumit preşedintelui PNL, Ludovic Orban, copreşedinţilor USR PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, precum şi liderilor organizaţiilor bucureştene ale acestor partide, Violeta Alexandru, Claudiu Năsui şi Vlad Voiculescu. El a mulţumit voluntarilor care l-au susţinut în campaniile din 2012, 2016 şi 2020, personalităţilor publice care au garantat pentru el, dar şi persoanelor care „în mod dezinteresat au donat” în cele trei campanii.

Ce arată primele sondaje Exit-poll

Potrivit unui sondaj exit-poll realizat de Sociopol, noul primar general al Capitalei este Nicuşor Dan. El ar fi adunat 45% dintre voturile bucureştenilor şi se situează la mică distanţa în faţa Gabrielei Firea, care ar fi obţinut 44%. Podiumul este completat de Traian Băsescu, care ar fi fost votat de 7% dintre bucureşteni. Ceilalţi candidaţi au obţinut 4% dintre voturi.

Un alt exit-poll, realizat de CURS-Avangarde, indică următoarele rezultate:

Nicuşor Dan – 47,2%
Gabriela Firea – 39%
Traian Băsescu – 8,6%

Prezența la vot la ora 20:00

Din datele furnizate de Biroul Electoral Central putem vedea că, la nivelul întregii ţări, până la ora 20:00, prezenţa la vot a fost de 44,54%, respectiv 8.149.202 alegători.

În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 3.756.773, iar în mediul rural de 4.392.429 de alegători.

Prezenţa cea mai mare s-a înregistrat, până în ora 20:00, în judeţele Giurgiu (57,49%), Olt (56,83%) şi Teleorman (56,18%), în timp ce codaşele clasamentului erau judeţele Galaţi (39,03%), Vaslui (36,58%) şi Iaşi (36,35%).

În Bucureşti, până în ora 20:00 s-au înregistrat 634.322 de votanţi, adică un procent de 34,87%, în contiunare cel mai mic la nivelul întregii ţări.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea