Mai precis, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că domeniul HoReCa va primi un ajutor de stat de 20 procente din pierderea cifrei de afaceri din 2020în comparație cu cifra de afaceri din 2019. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferinșe de presă, după ce reprezentanții HoReCa s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Economiei.

Acesta mai spune că ajutorul va fi acordat pentru codurile CAEN autorizate. Mai mult decât atât, o primă lectură a ordonanței de urgență care va detalia schema de ajutor ar putea avea loc în ședința Executivului din această săptămână.

„În cursul acestei săptămâni sau, cel târziu, săptămâna viitoare, Guvernul va analiza, în primă lectură, proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalităţii şi agenţiile de turism vor beneficia de granturi în cuantum de 20%, în vederea acoperirii parţiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019.

Această schemă de ajutor de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicaţie electronică, pentru a reduce birocraţia”, se arată în postare.

„Premierul Ludovic Orban a afirmat că este favorabil prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare şi consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa”, se mai arată în postare.

Care este bugetul

Potrivit ministrului Economiei, bugerul estimat este de 500 de milioane de euro, iar plafonul maxim pentru o companie nu va depăși 800.000 de euro.

„Cifra de afaceri din 2020 va trebui să fie certificată prin bilanț”, a precizat ministrul. Popescu a adăugat că a discutat și cu băncile, astfel încât companiile să poată avea acces mai rapid la fonduri.

Trebuie menționat că schema de ajutor va trebui să fie aprobată de către Comisia Europeană.