Guvernul a adoptat un memorandum privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite de companiile din domeniul HoReCa, industria ospitalităţii şi agenţiilor de turism, în cuantum de 20% din volumul cifrei de afaceri al veniturilor înregistrate în 2020 faţă de 2019, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Tot în domeniul economic, pentru compensarea pierderilor suferite de unii agenţi economici în contextul COVID-19 a fost adoptat memorandumul pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite de companiile din domeniul HoReCa, industria ospitalităţii şi agenţiilor de turism, în cuantum de 20% din volumul cifrei de afaceri al veniturilor înregistrate în 2020 faţă de 2019.

Se compensează 20% din pierderi

Cu alte cuvinte, pentru aceste companii care au suferit pierderi în anul 2020 faţă de 2019 Guvernul va institui o schemă de ajutor de stat pentru compensarea acestor pierderi în proporţie de 20%”, a anunţat Ionel Dancă, joi, la Palatul Victoria.

Pentru comparație, firmele din Austria ar putea primi până la 80% din vânzările lor din anul anterior, pentru a putea trece peste perioada de carantină parțială impusă de guvernul de la Viena, după cum a explicat ministrul de Finanțe austriac la o conferinţă de presă.

Astfel, Austria se aşteaptă să cheltuie până la două miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) pentru a ajuta firmele care au fost forţate să se închidă după restricţiile impuse luna aceasta pentru stoparea pandemiei de coronavirus, a anunţat vineri ministrul de Finanţe Gernot Bluemel.

Ajutoare economice de 50 de miliarde euro

La nivel naţional, restaurantele, barurile şi aproape toate instituţiile culturale şi de agrement urmează să se închidă.

Oamenii nu ar trebui să-şi părăsească locuinţele între 20:00 şi 6:00 (19:00 şi 5:00 GMT), cu excepţia cazului în care au un motiv valid.

În total, ajutoare economice care au legătură cu coronavirusul în valoare de 50 de miliarde euro sunt planificate pentru anul acesta şi anul următor, dintre care 24,8 miliarde euro au fost plătite deja sau au fost aprobate pentru a fi acordate, a anunţat luna trecută Bluemel.