Conform unui comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, plăţile se vor face prin Centrele Judeţene ale Agenţiei. Sunt vizate persoanele din sectorul creşterii animalelor.

Care este suma totală autorizată la plată

APIA transmiste că suma totală autorizată la plată este de 6.376.237 lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 82 de solicitanţi care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce alte ajutoare de stat au fost aprobate

Conform declarației făcute de Virgil Popescu în data de 18 noiembrie, Guvernul a aprobat miercuri un memorandum prin care acordă Complexului Energetic Oltenia un ajutor de stat pentru restructurare. Valorea acestuia este de 1,326 miliarde de euro.

„Am aprobat în Guvern memorandumul prin care ne angajăm că, în perioada 2021-2025, Guvernul va pune la dispoziţie din bugetul de stat schema de ajutor de stat pentru restructurarea CEO, în valoare de 1,326 miliarde de euro”, a declarat ministrul Economiei.

Virgil Popescu a amintit că CEO a întocmit deja planul de restructurare şi l-a prenotificat la Bruxelles.

„Odată cu acest memorandum, Guvernul s-a angajat că va susţine financiar CEO şi este un mesaj foarte clar pentru salariaţii CEO că nu-i lăsăm la greu, că Guvernul ce promite face şi practic memorandumul deschide calea către Comisie a notificării pe care am făcut-o, garantând Comisiei Europene că Guvernul va asigura această sumă din bugetul de stat drept ajutor de restructurare”, a precizat Virgil Popescu.

Conform unui comunicat, Comisia Europeană a invitat Complexul Energetic Oltenia să declanşeze procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a planului de restructurare şi decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020. Trebuie menționat că până acum a fost derulată etapa de prenotificare.

De asemenea, reprezentanţii CE Oltenia au dialogat constant, în cele peste două luni scurse de la transmiterea planului, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a clarifica unele prevederi ale documentului, cum ar fi cele legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finanţare bancară.

„Am arătat partenerilor de dialog de la Bruxelles că sursa noastră principală de venituri este vânzarea de energie electrică şi am oferit explicaţii despre strategia de vânzare. Comisia a mai vrut să ştie de ce contractele CEO sunt anuale şi nu multinanuale şi le-am explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauza legislaţiei din România.

Această legislaţie specifică domeniului este în curs de modificare şi se va încheia la începutul anului viitor. Sigur, acestea sunt întrebări fireşti, mai ales că este un Plan complex care se întinde pe 5 ani şi care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeană va continua şi în perioada de notificare, iar eu şi echipa mea suntem pregătiţi să răspundem şi să clarificăm orice întrebare venită de la Bruxelles”, a declarat Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia.