Astfel, prin reabilitarea judecătorească, Adrian Năstase îşi recapătă drepturile pierdute. Acesta va putea, dacă dorește, să reintre în politică, însă fostul premier a evitat să dea un răspuns clar în această privință.

„Mă bucură decizia de reabilitare. Consider că este vorba despre încheierea unui lung capitol de suferințe și nedreptăți”, a spus Năstase pentru stiripesurse.ro.

Revine în politică?

Prin această decizie i se deschide calea pentru o posibilă revenirea în politică, pentru că nu mai are cazier și niciun fel de interdicție.

„Înseamnă că nu mai am cazier și mai înseamnă că nu mai am niciun fel de interdicție: pot să votez și pot să fiu ales în orice funcție dacă lucrul acesta m-ar tenta; practic ca oricine din țara asta. Toate interdicțiile au fost șterse din cazier și cazierul este perfect curat”, a punctat Năstase.

Cu toate acestea, fostul premier a fost reținut în ceea ce privește această variantă. El a precizat că preferă să nu dea „răspunsuri la întrebări care nu au fost puse”.

„Nu-mi pun problema și nu am un entuziasm deosebit pentru viața politică, dar nu cred că trebuie să dau răspunsuri la întrebări care nu s-au pus. Evident că n-am discutat cu cineva din partide pentru revenirea în politică și nici nu am intenția. Cred că acesta este cel mai bun răspuns: să nu dau răspunsuri la întrebări care nu au fost puse. Nu intrăm în zona aceasta de speculații (n.r. dacă cineva de la un partid i-ar face o ofertă)”, a conchis Năstase.

Adrian Năstase fusese condamnat în două dosare

Amintim că, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat în două dosare – „Trofeul Calităţii” și „Zambaccian”.

În primul dosar a primit doi ani de închisoare cu executare, condamnare dată în 2012 de instanța supremă, în care a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

În cel de-al doilea dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de detenţie, în ianuarie 2014, în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.

Adrian Năstase a stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizie a Tribunalului Bucureşti.