Un fost premier a fost reabilitat! Magistrații au luat deja hotărârea. Decizia nu este una definitivă

Concret, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis reabilitarea judecătorească a fostului premier Adrian Năstase cu privire la cele două pedepse cu închisoarea, una de doi ani şi cealaltă de patru ani, după ce acesta a despus o cerere de reabilitare judecătorească în luna octombrie a acestui an.

“Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare”, se arată în minuta instanţei.

Este de menționat că decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare. În plus, articolul 169 din Codul Penal arată că prin reabilitare, persoana condamnată nu va mai avea parte de decăderi și interdicții, precum și incapacitățile  care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

Pentru ce a fost condamnat Adrian Năstase

Amintim că fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat în două dosare – „Trofeul Calităţii” și „Zambaccian”.

În primul dosar a primit doi ani de închisoare cu executare, condamnare dată în 2012 de instanța supremă, în care a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

În cel de-al doilea dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de detenţie, în ianuarie 2014, în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.

Adrian Năstase a stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizie a Tribunalului Bucureşti.