Mai mulți critici ai lui Lukașenko, condamnați. Cea mai dură pedeapsă – 18 ani de închisoare

Serghei Tihanovski, soţul opozantei Svetlana Tihanovskaia, este un vlogger în vârstă de 43 de ani care a fost condamnat, marți, la 18 ani de închisoare – cea mai dură pedeapsă dată de către tribunalul din Belarus.

Acesta a fost condamnat pentru organizarea unor tulburări în masă, incitarea la ură în societate, tulburări ale ordinii publice și pentru obstrucționarea Comisiei Electorale, informează AFP.

Presa internațională mai relatează că un alt reprezentant important al opoziției, Mikola Statkevitci, în vârstă de 65 de ani, a fost condamnat la 14 ani de detenție. Acesta a fost candidat în alegerile prezidențiale din 2010 și a petrecut deja mai mulți ani în închisoare.

Artiom Sakov şi Dmitri Popov au primit o condamnare de 16 ani de închisoare, fiind coacuzați. Amintim că aceștia lucrau pentru Serghei Tihanovski.

De asemenea, youtuber-ul critic al puterii, Vladimir Ţiganovici, și jurnalistul de opoziție Igor Losik, în vârstă de 29 de ani, au fost și ei condamnați la 15 ani de închisoare fiecare.

Svetlana Tihanovskaia a reacționat imediat

Verdictul dur dat de către tribunalul din Belarus a făcut-o pe Svetlana Tihanovskaia să reacționeze imediat. Amintim că aceasta a fugit în exil în vara anului 2020, după ce a inspirat un val de contestare fără precedent în Belarus.

”Soţul meu, Serghei Tihanovski, este condamnat la 18 ani de închisoare. Dictatorul (Aleksandr Lukaeşnko) se răzbună în mod public pe opozanţii cei mai puternici”, a notat aceasta într-un mesaj pe contul personal de Twitter, adăugând că opoziția nu se va opri și că întreaga lume privește perimarea din Belarus.

Înainte de sentință, Svetlana Tihanovskaia a postat un videoclip în care apare în faţa unui zid, decorat cu desene ale unor copii şi un portret al soţului său.

”Voi continua să-l apăr pe acest bărbat pe care-l iubesc şi care a devenit un lider al unor milioane de belaruşi”, subliniază ea, declarându-se pregătită ”de imposibil” pentru a accelera momentul regăsirii.

Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de engleză, a devenit reprezentanta criticilor lui Aleksandr Lukaşenko, împotriva căruia a făcut campanie în alegerile prezidenţiale din august 2020.

Însă la scurt timp după scrutin, regimul a determinat-o să fugă în exil, iar de atunci străbate lumea şi a fost primită de către şefi de stat şi guverne occidentali, pentru a spori presiunea asupra liderului belarus.