Lukașenko trimite o undă de șoc! Belarus va opri livrările de gaz rusesc în UE

Anterior, Vladimir Putin a avertizat Belarusul că oprirea livrărilor de gaz spre Europa prin conductele deținute de Gazprom ar reprezenta o „încălcare a contractului nostru de tranzit”, după ce Alexander Lukașenko a mai spus un lucru asemănător luna trecută.

Totuși, Lukașenko nu s-a lăsat afectat de cuvintele liderului de la Kremlin și a spus că nu poate fi „constrâns de niște contracte”.

„În timp ce Polonia împreună cu alții iau și mai multe măsuri împotriva Belarusului, ei chiar cred că o să fiu constrâns de niște contracte? Să fim serioși, ar trebui să știe mai bine. Polonia are ideea asta de a închide granița cu Belarus. Bine, lasă-i să o facă. Dacă închid granița, atunci trebuie să se mai gândească cum o să mai cumpere energie din Rusia”, a declarat Lukashenko într-un interviu cu o publicație rusească, conform informațiilor transmise de politico.eu

Polonia a spus că actuala criză de la frontiera cu Belarus ar putea degenera în ceva mult mai rău

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat anterior că criza migranților de la frontiera cu Belarus ar putea fi preludiul unor “lucruri mult mai grave”, iar grănicerii polonezi afirmă că forțele belaruse încă îi mai îndreaptă pe migranți spre frontieră.

Uniunea Europeană acuză Belarusul că, în semn de ripostă la sancțiunile europene impuse, îndeamnă mii de oameni din Orientul Mijlociu să intre într-o serie de state membre ale UE și ale NATO, precum Polonia, Lituania și Letonia, notează The New York Post.

Minskul, care neagă provocarea unei crizei, a evacuat, joia trecută, o tabără de migranți din apropierea frontierei și a început să repatrieze în Irak o serie de persoane, în timp ce Polonia și Lituania au raportat că, în ultimele zile, s-au înregistrat mai puține tentative de trecere a frontierei.

Dar Morawiecki a avertizat că actuala criză este departe de a se fi încheiat, iar, duminică, el a efectuat un turneu prin Estonia, Lituania și Letonia pentru a discuta problema.

Potrivit unui sondaj apărut, duminică, în cotidianul polonez Rzeczpospolita, 55% din polonezi se declară îngrijorați de criza de la frontieră, temându-se că ea s-ar putea transforma într-un conflict armat.

„Cred că aceste evenimente care se defășoară sub ochii noștri, aceste evenimente dramatice, ar putea fi doar un preludiu la ceva mult mai grav”, a spus Morawiecki în Vilnius.