Guvernul lui Joe Biden consideră că Cisiordania este un teritoriu “ocupat” de Israel, a declarat, miercuri, Departamentul de Stat al SUA într-o actualizare după publicarea unui raport care părea să vrea să evite această formulare, scrie Le Vif. 

“Este un fapt istoric că Israelul a ocupat Cisiordania, Fâșia Gaza și Înălţimile Golan după războiul din 1967”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

El a asigurat că raportul anual privind drepturile omului publicat cu o zi înainte de Washington “folosește corect termenul ‘ocupație’ în contextul statutului actual al Cisiordaniei”. “Aceasta este vechea poziție a guvernelor anterioare”, democrate şi republicane, “de-a lungul mai multor decenii”, a insistat el.

În acest raport, Departamentul de Stat a intitulat “Israel, Cisiordania și Gaza” secțiunea care era denumită, până la începutul mandatului fostului președinte american Donald Trump, “Israel și Teritoriile ocupate”. Administrația democrată a lui Joe Biden părea astfel să vrea să se abțină de la a vorbi explicit despre Cisiordania ca despre un teritoriu “ocupat”, în tradiția diplomației foarte favorabilă statului evreu a fostului guvern republican.

SUA introduce un nou paragraf

În lipsa revenirii la denumirea de “Teritorii ocupate”, Departamentul de Stat al SUA a introdus totuși un paragraf care explică faptul că termenii folosiți “nu reflectă o poziție cu privire la niciuna dintre problemele legate de statutul final care urmează să fie negociat de către părțile la conflict, în special granițele specifice suveranității israeliene din Ierusalim sau granițele dintre Israel și un viitor stat palestinian”.

“Această secțiune a raportului acoperă atât Israelul (…), cât și Înălțimile Golan și teritoriile Ierusalimului de Est pe care Israelul le-a ocupat în timpul războiului din iunie 1967”, spun autorii săi. “Statele Unite au recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului în 2017 și suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golanului în 2019″, adaugă ei, fără a reveni asupra acestor decizii.

Ned Price a declarat, miercuri, că acest lucru nu reflectă o schimbare de poziție din partea administrației Biden, care, spre deosebire de Donald Trump, susține în mod clar soluția cu două state – Israel și Palestina.