Studiul arată că, având în vedere ambițiile climatice, este important ca țările să înceapă acum dezvoltarea proiectelor pentru implementarea infrastructurii necesare.

Verdictul privind centralele alimentate cu hidrogen este surprinzător: ”Nu vor fi rentabile”

Constatarea principală a unui nou studiu al organizațiilor europene ale consumatorilor este aceea că pompele de căldură pot contribui la reducerea facturilor la încălzire, cu un sfert, în comparație cu costul centralelor convenționale pe gaz.

Verdictul privind centralele alimentate cu hidrogen este însă cel mai surprinzător: acestea „nu vor fi niciodată o opțiune rentabilă”. De aceea, precizează studiul, Uniunea Europeană și statele membre ar trebui să continue să evite sprijinirea centralelor pe gaze.

Experimente costisitoare în care nu trebuie să investim

„Electrificarea, fie prin pompele de căldură, fie prin termoficarea din orașe, combinată cu îmbunătățirea eficienței energetice, va fi mult mai ieftină și convenabilă decât hidrogenul”, a declarat Monique Goyens, director general la Organizația Europeană a Consumatorilor, BEUC.

„Este vital ca toți consumatorii să nu mai fie împinși să investească în experimente costisitoare, cum ar fi hidrogenul”, susține aceasta, potrivit Bloomberg.com.

Protejarea consumatorilor vulnerabili în fața costurilor tranziției energetice a devenit o provocare imensă pentru planurile UE de reducere a emisiilor și de a atinge neutralitatea carbonului până la jumătatea secolului.

Măsuri de protejare a cetățenilor în fața creșterii prețului energiei

Creșterea recentă a prețurilor la energie a exacerbat aceste preocupări, aducând problema pe agenda reuniunii liderilor europeni, luna viitoare, la Bruxelles.

Comisia Europeană a subliniat necesitatea de a accelera trecerea de la combustibilii fosili, aprobând în același timp măsuri de protejare a cetățenilor în fața creșterii prețului energiei.

Organizațiile de consumatori, care includ grupul-umbrelă BEUC, au spus că blocul comunitar și statele membre ar trebui să acorde prioritate lansării pompelor de căldură și să evite stabilirea unui obiectiv privind aducerea hidrogenului în rețelele de gaze existente.

„Țările ar trebui să ofere granturi de până la 100% din investiția inițială necesară pentru ca toți consumatorii vulnerabili să facă schimbarea”, se arată în raport. De asemenea, documentul arată că guvernele ar trebui să garanteze fonduri suplimentare, astfel încât băncile să poată oferi consumatorilor rate mai bune ale dobânzilor.