Prin urmare, poate preveni și trata durerile musculare, de oase, oboseala cronică și osteoporoza.

Acum este cel mai bun moment pentru a lua vitamina D

Odată cu venirea anotimpului rece și a sezonului gripei și răcelilor, se pare că acum este cel mai bun moment pentru a lua vitamina D. În plus, dacă avem o carență de vitamina D, ne expunem riscurilor de a face boli legate de deficitul de calciu și fosfor, care afectează în primul rând sănătatea oaselor, potrivit Fitandwell.

Dacă, totuși, considerați că nu obțineți suficientă vitamina D în lunile mai reci, ar fi bine să începeți să luați suplimente de vitamina D pentru a vă susține sănătatea. Vitamina D este o vitamină liposolubilă, importantă pentru absorbția calciului, iar asta înseamnă că este o componentă vitală pentru menținerea sănătății sistemului osos.

Un aport zilnic de 2.000 unități de vitamina D a fost asociat cu un risc redus cu 17% de a face cancer

Specialiștii au descoperit că un aport zilnic de 2.000 unități de vitamina D a fost asociat cu un risc redus cu 17% de a face cancer. Un studiu al comunității medicale din Cehia indică faptul că vitamina D este de o importanță deosebită pentru copiii și adolescenții ale căror oase sunt încă în creștere și pentru persoanele în vârstă, care sunt expuse riscului de osteoporoză. Vitamina D este folosită de organism și pentru a reduce inflamația și a ajuta la procese precum creșterea celulelor și funcția imunitară.

Care este cel mai bun moment pentru a lua „vitamina soarelui”

Dacă locuiți într-o regiune în care nu prea vă bucurați de soare pe tot parcursul anului, este bine să luați suplimente de vitamina D din octombrie până în martie, deoarece razele soarelui nu sunt la fel de puternice în această perioadă. Cu toate acestea, anumite persoane vor trebui să ia aceste suplimente pe tot parcursul anului.

„În cazul anumitor oameni pot exista circumstanțe în care ar putea fi expuși unui risc crescut de carență de vitamina D”, susține medicul generalist Rhiannon Lambert. Este vorba de cei cu pielea mai închisă la culoare, cum ar fi cei din Africa, sau persoanele care trăiesc în Marea Britanie sau în țări nordice, unde este posibil să nu producă suficientă vitamina D în lunile de vară. De asemenea, trebuie să ia vitamina D persoanele aflate în îngrijire instituționalizată sau care ies foarte rar din casă.

Există și reversul medaliei

Dacă ajungeți să luați mai mult decât cantitatea recomandată, vă expuneți riscului de toxicitate cu vitamina D, care este, în general, caracterizată ca o acumulare de calciu în sânge (hipercalcemie).
Simptomele pot include greață, slăbiciune musculară și urinare frecventă.

Dr Albert Liakas avertizează asupra exagerării administrării de suplimente de vitamina D. „Prea multă vitamina D, pe o perioadă mai lungă de timp, poate cauza acumularea de calciu în exces în organism”, explică el. „Astfel, oasele pot începe să slăbească și riscați deteriorarea inimii și a rinichilor”, explică acesta.

Dacă alegeți să luați suplimente pentru a vă îmbunătăți sănătatea, aproximativ 10 micrograme pe zi sunt suficiente, consideră Liakas.