Rezultatele au arătat că persoanele care au luat calciu plus vitamina D au avut un risc dublu de deces din cauza unor probleme cardiace, în timp ce aceia care au luat doar suplimente de calciu au avut de aproape trei ori mai multe șanse de a suferi o intervenție chirurgicală pentru a-și înlocui valva cardiacă, informează UPI.

”Administrarea unor suplimente de calciu nu poate fi utilă, ba chiar poate fi dăunătoare”, a spus cercetătorul principal, dr. Samir Kapadia, șeful Clinicii de medicină cardiovasculară din Cleveland. „Dacă vreți să luați calciu, consultați-vă înainte cu un expert pentru a vedea dacă este absolut necesar”, spune el.

Risc de insuficiență cardiacă sau de deces

Stenoza aortică apare atunci când valva aortică nu se mai deschide complet, determinând îngustarea orificiului valvular. Această îngustare a orificiului valvular creează un baraj care reduce fluxul de sânge pompat din ventriculul stâng în aortă, în timpul contracției inimii.

”La aproximativ 5% dintre persoanele cu vârsta de peste 75 de ani, valva se calcifiază. Se acumulează calciu, astfel încât supapa nu se deschide atât de larg cât ar trebui în mod normal”, a explicat el.

„Când supapa se deschide mai puțin decât dimensiunea unei monede, este considerată foarte critică și reprezintă un risc de a suferi de insuficiență cardiacă sau de deces”, a spus Kapadia.

Ce a descoperit noul studiu?

Suplimentele de calciu au fost bănuite multă vreme că ar contribui la stenoza aortică, deoarece calciul destinat oaselor poate migra la fel de ușor către valvele cardiace, au spus cercetătorii.

Până acum, cercetările privind problemele cu calciul și valvele cardiace s-au făcut mai ales pe animale. În același timp, prescripția de calciu cu vitamina D a crescut brusc în ultimii ani, în special în rândul femeilor aflate la postmenopauză.

Pentru a vedea în ce măsură calciul ar putea contribui la problemele valvelor cardiace, Kapadia și colegii lui au urmărit starea de sănătate a inimii la peste 2.600 de pacienți care aveau deja o calcificare uşoară până la moderată a valvei aortice

Vârsta medie a pacienților a fost de 74 de ani, iar aceștia au fost urmăriți în medie peste 5,5 ani. Pacienții au fost împărțiți în cei care luau calciu, cei care luau calciu și vitamina D și cei care nu luau suplimente.

Suplimentele de calciu plus vitamina D au crescut riscul de deces din orice cauză cu 31%

Studiul a constatat că persoanele care luau calciu cu vitamina D aveau un risc mai mare de deces cauzat de probleme ale inimii ( 13,7 decese la 1.000 de persoane-an), comparativ cu 5,8 decese la 1.000 de persoane-an la persoanele care nu au luat niciun supliment.

Suplimentele de calciu plus vitamina D au crescut riscul de deces din orice cauză cu 31%, în timp ce calciul a fost asociat cu un risc cu 24% mai mare de mortalitate de orice cauză, a arătat studiul.

Cardiologul Matthew Thomey a remarcat că dezvoltarea stenozei aortice seamănă foarte mult cu modul în care se formează în mod normal osul. El a avertizat că, deoarece acesta este un studiu observațional, nu se poate stabili o legătură clară cauză-efect între suplimentele de calciu și problemele valvelor cardiace.