Dezastrul pe care nu l-a prevăzut nimeni. Pericolul nevăzut din spatele pandemiei

Întreruperea unor tratamente sau amânarea unor proceduri chirurgicale, consecință directă a spitalelor supra-aglomerate și a unui personal medical redus, au dus la complicații care acum pun viața oamenilor în pericol, arată o analiză NPR.

În Statele Unite, numărul celor care acum au probleme tot mai mari și mai grave de sănătate crește în mod alarmant, iar medicii sunt puși în fața unor cazuri dramatice. Dr. Matt Beecroft, medic la un spital de Urgență din Seattle, vede în fiecare zi cum pacienții săi riscă să moară pentru că nu au primit la timp tratamentul de care aveau nevoie.

„Am avut o pacientă care, la începutul pandemiei, era programată pentru un bypass cardiac, dar acea intervenție chirurgicală a fost anulată, iar acum starea ei este foarte gravă”, a povestit Beecroft.

Ar putea fi un adevărat dezastru

Deocamdată, nu se poate spune câți americani suferă daune grave, dacă nu ireversibile, ale sănătății, deoarece spitalele încă sunt sub presiunea infecțiilor cu varianta Omicron.

Medicii spun însă că ar putea fi un adevărat dezastru, având în vedere numărul uriaș de proceduri chirurgicale amânate.

Operațiile „elective” sunt de fapt esențiale

Pe măsură ce varianta Omicron a pus stăpânire pe SUA, spitalele din toată țara au început să întrerupă procedurile „elective”, un termen care poate fi înțeles greșit, ca însemnând o intervenție chirurgicală care este opțională sau nu e necesară.

De fapt, acest termen se referă la proceduri esențiale, care nu pot fi amânate. O procedură electivă este una pe care medicii o pot programa, spune Beecroft. „Programarea unei operații pentru un pacient bolnav de cancer în această săptămână este foarte diferită și nu se poate amâna pentru luna viitoare”, explică ea.

Operații amânate, lipsă acută de sânge, teama de infectare

Tratamente precum chimioterapia sunt amânate, la fel ca operațiile de îndepărtare a tumorilor, spune Arif Kamal, medic oncolog la Universitatea Duke. În plus, o lipsă acută de sânge a dus la cerințe mai stricte pentru pacienții care trebuie să primească sânge, iar acest lucru îl sperie pe Kamal, care nu a mai întâlnit așa ceva în cariera sa.

Pe lângă toate astea, pacienții care au cancer se tem să vină la Urgență pentru că astfel s-ar putea infecta cu Covid de la ceilalți pacienți, spune medicul. Consecințele sunt uriașe pentru cei care contractează COVID-19, deoarece, de obicei, trebuie să stea în carantină 20 de zile înainte de a-și face procedura. Câțiva dintre pacienții lui Kamal, cu cancere agresive, s-au confruntat cu aceste probleme, care le pun și mai mult viața în pericol.

O treime din pacienții cărora li s-au întârziat procedurile au suferit un eveniment cardiac grav

În primăvara lui 2020, spitalele din SUA au amânat anumite operații, în așteptarea unui val uriaș de pacienți. Acest val nu s-a materializat, decât mai târziu. Printre cei care nu au mai putut ajunge pe masa de operație s-au numărat pacienți cu stenoză aortică, o îngustare a valvei inimii care restricționează fluxul de sânge în aortă. Un studiu pe 77 de pacienți de la Spitalul Mount Sinai din New York a constatat că, în final, aproximativ o treime dintre pacienții cărora li s-au întârziat procedurile au suferit un eveniment cardiac grav, iar doi dintre ei au murit.

Un studiu internațional pe 20.000 de pacienți cu cancer, la începutul pandemiei, a constatat că 10% dintre pacienții care așteptau o intervenție chirurgicală urgentă în timpul închiderilor nu au mai fost operați. Cercetătorii din Marea Britanie și Canada au realizat zeci de studii pentru a estima impactul întârzierii tratamentelor pentru mai multe tipuri de cancer. Ei au ajuns la concluzia că, pe parcursul unui an, întârzierile de trei luni în intervenția chirurgicală în cazul cancerului de sân ar putea duce la 6.100 de decese numai în SUA.