Specialiștii, avertisment privind numărul de cazuri de cancer la tineri

Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic București, a atras atenția că numărul pacienților sub 50 de ani cu forme de cancer, unele dintre ele fiind în stadii avansate, a crescut în ultima perioadă la această unitate sanitară. Cu toate acestea, cifra exactă a acestor pacienți nu poate fi precizată încă din cauza lipsei Registrului Național de Cancer.

Expunând importanța existenței unui astfel de registru, dr. Savu a subliniat faptul că „este singura modalitate care îţi permite să-ţi aloci resursele în mod corect”. În acest moment, registru există doar pe hârtie în România, iar absența lui face dificilă evaluarea precisă a situației dramatice în ceea ce privește cancerul la persoanele sub 50 de ani.

Dr. Savu a remarcat o creștere a numărului de pacienți sub 50 de ani care se prezintă cu forme grave de cancer, cum ar fi cancere pulmonare metastatice și cancere esofagiene cu extensie mare. El a subliniat că tratamentul și supraviețuirea diferă semnificativ între cancerele diagnosticate în stadiile incipiente și cele diagnosticate tardiv.

Prevenția și semnele de alarmă ale cancerului sunt importante

În ceea ce privește cele mai întâlnite tipuri de cancer în ultima perioadă, dr. Savu a menționat cancerele pulmonare, esofagiene și digestive, acestea din urmă fiind legate de modificările obiceiurilor alimentare.

„În ceea ce priveşte cancerele, să le spunem global, digestive, adică esofag, stomac, rect, colon, cancerul colo-rectal e un amestec care de fapt trebuie mai bine definit pentru că există mai multe forme de cancer colo-rectal, sunt legate de modificarea obiceiurilor alimentare, din păcate”, a precizat acesta pentru news.ro.

Pentru prevenție, dr. Savu a evidențiat importanța colonoscopiei, care este obligatorie în Israel pentru persoanele de peste 50 de ani, datorită incidenței ridicate a cancerului de colon în această țară. El a subliniat, de asemenea, semnele de alarmă ale cancerului, cum ar fi sângerările anormale sau modificările intestinale, care ar trebui popularizate mai mult.

„Aşa-numitele semne de alarmă, apariţia unor adenopatii, sângerări anormale, modificări ale obiceiurilor intestinului – constipaţia alternând cu diareea, ar trebui mai mult popularizate. Referitor la tumorile pielii, dintre care foarte grav este melenomul malign, chiar dacă şi acolo în ultima vreme paleta de tratamente pe care o avem la dispoziţie s-a îmbunătăţit semnificativ, orice mică rană care îşi modifică structura, volumul, care sângerează, ar trebui să antreneze după sine prezentarea la medic”, a atras atenţia dr Savu.

Numărul de cazuri de cancer la tineri, în creștere. SURSA FOTO: Dreamstime

Accesul la tratamente avansate, un dezastru

În final, dr. Savu a discutat despre creșterea inevitabilă a incidenței cazurilor de cancer în întreaga lume și a adus în atenție necesitatea reformării sistemului de sănătate, inclusiv îmbunătățirea accesului la tratamente avansate, cum ar fi brahiterapia sau radioterapia internă, un tratament cu radiații, avansat, care permite administrarea precisă a dozei de radiaţie în ţesutul tumoral, protejându-se astfel ţesuturile sănătoase.

„Toţi suntem de acord că sistemul trebuie reformat. Dar dacă stai de vorbă cu zece colegi, bine intenţionaţi, oameni informaţi, afli zece păreri apropo de această idee, de unde începem cu reformarea sistemului, o începem de la prevenţie, depistarea precoce, cu medicina de spital? Cum anume evităm aglomerarea spitalelor, care este o realitate, mai ales în ce priveşte centrele de medicină specializată, adică centrele de cancer, de diabet, de boli cronice, neurologie şi aşa mai departe”, a declarat medicul.

El a spus că, în ceea ce privește brahiterapia „este un dezastru în momentul de faţă”, pentru că există tot felul de subterfugii la nivelul centrelor private, astfel încât o şedinţă de brahiterapie ajunge la nişte costuri greu de suportat de unii pacienţi.

O ședință, cu rambursarea serviciilor medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă 302 lei sau poate 350 în momentul de faţă, ajunge într-un centru privat la 2.000 – 3.000 de lei, spune medicul.