Deși vicii precum fumatul și consumul de alcool pot crește riscul de cancer, un risc similar îl poate aduce și dieta. Ceea ce mâncați sau beți ar putea afecta sănătatea mai mult decât vă imaginați, deoarece studiile au confirmat cum băuturile îndulcite cu zahăr sau carnea procesată ar putea crește riscul de cancer.
Revista ”Nutrients” a publicat în aprilie rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Național de Gastroenterologie din Bari, Italia.
Analizând datele a 4.869 de participanți care locuiesc în sudul Italiei, cercetătorii au dorit să vadă „pentru prima dată” dacă există o legătură între consumul de carne albă, cancerele gastrointestinale și toate celelalte cauze de deces, „concentrându-se pe efectele consumului de carne de pasăre”, scrie The Healthy.
Peste un sfert din toate cazurile de cancer din lume sunt gastrointestinale
Peste un sfert din toate cazurile noi de cancer din întreaga lume sunt gastrointestinale, se arată într-un articol din JAMA Network Open din 2023. Acestea includ cancerul de esofag, stomac, pancreas, intestin subțire, colon, rect și anus. Cancerul colorectal este al doilea cel mai mortal cancer din SUA, potrivit Institutului Național al Cancerului.
Cercetătorii au analizat informațiile colectate prin două studii de cohortă, precum și cu un chestionar conceput pentru a afla mai multe despre consumul de alimente și băuturi.
Au fost analizate trei grupuri de participanți:
- cei care au consumat carne roșie
- cei care au consumat carne de pasăre
- cei care au consumat „carne integrală”, constând din miel, porc, vițel, cal, iepure și/sau carne de pasăre
Ce a descoperit studiul despre acest tip de carne
Observând că in mod special „carnea de pasăre se află printre cele mai consumate tipuri de carne în Italia și în lume”, rezultatele studiului au concluzionat că participanții care au consumat mai mult de 300 de grame de carne de pasăre – aproximativ două treimi dintr-o jumătate de kilogram – săptămânal au avut un risc de deces din toate cauzele cu 27% mai mare decât cei care au consumat mai puțin de 100 de grame.
Conform studiului, carnea de pasăre face referire la pui, curcan, rață și păsările de vânat.
Risc cu 2,3% mai mare de cancer gastrointestinal
Rezultatele au sugerat, de asemenea, că participanții care au consumat o cantitate semnificativă de carne de pasăre au avut un risc mai mare cu 2,3% de cancer gastrointestinal – bărbații având în mod specific un risc crescut cu 2,6%. Cercetătorii emit ipoteza că nivelurile de estrogen, obiceiurile alimentare și cantitatea totală de alimente consumate ar putea fi responsabile pentru această diferență.
Cu toate acestea, autorii studiului spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla despre o potențială legătură între carnea de pasăre și cancerul gastrointestinal. De asemenea, nu au adunat informații specifice despre modul în care carnea de pasăre consumată ar fi putut fi procesată.
În plus, nu au monitorizat activitatea fizică a participanților, așa că e posibil ca rutina de exerciții fizice a participanților, sau lipsa acesteia, să influențeze rezultatele.