Veşti bune pentru românii care se infectează cu coronavirus!

Perioadă mai scurtă de izolare pentru cei infectaţi cu COVID-19

Printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, se scurtează perioada de izolare pentru pacienţii COVID. Ordinul semnat de Alexandru Rafila a fost deja publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Mai exact, în cazul pacienților nevaccinați și cei care au avut COVID cu mai mult de trei luni în urmă, perioada de izolare va fi de 7 zile, faţă de 10 zile, cât prevedeau regulile până acum.

Iar în cazul persoanelor vacinate şi a celor care au avut boala cu mai mai puțin de trei luni în urmă, perioada de izolare va fi de numai 5 zile, faţă de 7 zile, până acum.

În noul ordin de ministru este prezentat şi traseul pe care trebuie să-l urmeze orice pacient confirmat pozitiv cu SARS-CoV-2 în România.

Mai mult, un test pozitiv la mai puțin de 90 de zile de la anteriorul test pozitiv nu va fi considerat o nouă infecție, decât dacă simptomele sunt destul de puternice.

Traseul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2

“a) Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

b) Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.

c) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

d) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.”

Ce se întâmplă cu pacienţii COVID monitorizaţi la domiciliu dacă starea lor se agravează?

O altă noutate introdusă prin actualul ordin de ministru este faptul că, în cazul în care starea pacienților cu COVID-19 monitorizați la domiciliu se agravează, ei vor fi îndrumați acum către centre de evaluare pentru a fi tratați sau internați.

Asta se va întâmplă în cazul următoarelor simptome:

  • febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
  • tuse seacă intensă sau care se accentuează;
  • SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
  • dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente;
  • dureri toracice la inspirul profund;
  • astenie marcată;
  • mialgii intense.