Adevărul despre pâinea cu maia

Pâinea cu maia este un super-aliment și o opțiune mai sănătoasă, în comparație cu pâinea normală. Este un element de bază al alimentației și poate fi mai ușor de asimilat de sistemul digestiv.

Pâinea cu maia este mai sănătoasă decât pâinea obișnuită? Și, de asemenea, are vreun beneficiu pentru sănătate? Iată ce spun experții.

Ce este pâinea cu aluat?

Pâinea obișnuită este făcută cu drojdie comercială sau de brutărie (o specie de ciuperci numită Saccharomyces cerevisiae), care permite pâinii să crească, spune Josephine Wee, profesor asistent de științe alimentare la Penn State University, potrivit Today.com.

Drojdia se activează și se amestecă cu apă, făină, sare și alte ingrediente, care se frământă într-un aluat, și apoi se coace.

Pâinea cu maia este făcută cu o cultură „starter” – făcut din făină proaspătă și apă – care conține drojdie sălbatică și bacterii vii, în locul drojdiei de brutărie, explică ea.

Comunitatea drojdiilor și bacteriilor sălbatice dintr-un starter pentru aluat se găsește în mod natural în mediul înconjurător.

Acest proces poartă numele de întreținerea starterului de maia

Acestea provin din făina și apa folosite pentru a face un starter,  spune Charlene Van Buiten, profesor asistent de științe alimentare la Universitatea de Stat din Colorado.

Un starter de maia este precum un animal de companie: dacă îl hrănești în mod regulat și  îl menții „fericit”, va continua sa trăiască ani de zile.

Acest proces poartă numele de întreținerea starterului de maia.

Microbiomul de pornire al aluatului include bacterii de acid lactic și bacterii de acid acetic, spune Wee, ceea ce conferă pâinii gustul acru și acidulat.

Starterul este lăsat în borcan să fermenteze, proces care poate dura până la o săptămână sau chiar mai mult. Procesul de fermentație creează dioxid de carbon, care dospește pâinea în mod natural.

Fiecare pâine este unică și specială în felul ei

Când starterul este gata, se amestecă în aluat, care se lasă să crească și apoi se coace.

Deoarece toată lumea trăiește în medii microbiene diferite, fiecare starter de aluat este diferit, spune Wee. Acest lucru poate afecta gustul, creșterea, textura și crusta pâinii. Așa că, subliniază el, gândiți-vă la fiecare pâine ca fiind unică și specială în felul ei.

pâine cu maia
Pâine cu maia/SURSA FOTO: Dreamstime

Nutriția pâinii cu maia

Informațiile nutriționale pentru pâinea cu maia variază, în funcție de tipul de făină folosit, de alte ingrediente adăugate, de preparat și de marcă.

Conform bazei de date a Departamentului de Agricultură al SUA, o porție (aproximativ 50 de grame sau o felie medie) din pâinea cu maia oferă aproximativ:

 • 130 de calorii
 • 4 grame proteine
 • 1 gram grăsime
 • 25  grame de carbohidrați
 • 1 gram de fibre
 • mai puțin de 1 gram de zahar
 • 200-300 miligrame sodiu

Pâinea cu maia oferă vitamine și minerale, inclusiv vitamina B, fier și calciu și este o sursă excelentă de antioxidanți și prebiotice, notează experții.

Este mai sănătoasă decât pâinea obișnuită?

Pâinea cu maia are beneficii pentru sănătate, pe care pâinea obișnuită nu le are. Acestea includ:

 • Mai mulți nutrienți
 • Creșterea moderată a glicemiei
 • Este mai ușor de digerat
 • Susține sănătatea intestinului

Beneficiile pentru sănătate

Tipul de făină folosit – universal, grâu integral, secară – poate afecta conținutul nutrițional al pâinii cu maia, spune Wee.

Dar, în general, pâinea cu maia este o opțiune sănătoasă și poate fi consumată în mod regulat, ca parte a unei diete hrănitoare și echilibrate.