Nu înseamnă, automat, că ați greșit rețeta, potrivit Tastingtable. Cu toate acestea, de la simpla preîncălzire a cuptorului și până la folosirea unor instrumente de bucătărie importante, pentru orice produs de patiserie care ajunge în cuptor trebuie să ținem cont de câteva lucruri.

Indiferent dacă suntem experți în coacerea aluaturilor sau simpli începători, există greșeli pe care le facem fără să știm. Site-ul Tastingtable a făcut o listă cu unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când coacem aluaturi. Unele dintre ele pot părea evidente, altele mai puțin.

Evitând aceste câteva greșeli, am putea reuși cu succes să scoatem din cuptor preparatul dorit. Acestea sunt cele mai mari greșeli pe care le facem când vrem să coacem diverse produse.

Folosim ingrediente la o temperatură greșită

De cele mai multe ori, când gătim ceva, nu trebuie să dăm o atenție deosebită temperaturii ingredientelor. Dar, când vine vorba de copt, temperatura ingredientelor folosite poate fi mai importantă decât bănuim. Unele, cum ar fi făina, trebuie să fie la temperatura camerei. De aceea, e bine să acordăm suficient timp pentru a pune ingredientele necesare pe blatul de lucru înainte de a începe să coacem.

Nu lăsăm produsele coapte să se odihnească, înainte de a le servi

În secunda în care iese din cuptor preparatul nostru, tindem să trecem la pasul următor, fie că e vorba de feliatul pâinii sau decoratul blatului de tort. Dar, atunci când nu lăsăm produsele scoase din cuptor să se odihnească și să se răcească, putem întâmpina unele probleme. Practic, putem distruge complet textura pâinii dacă încercăm să feliem prea devreme.

Uităm să folosim un cântar de bucătărie

Dacă vrem să obținem cantitățile potrivite de ingrediente, utilizarea unei cântar de bucătărie este crucială, mai ales atunci când avem în față rețete pretențioase. Deși unii s-au obișnuit să facă măsurătorile „din ochi”, în general, în patiserie și cofetărie, cântarul este cel mai precis mod de a ne asigura că obținem cantitatea perfectă din fiecare ingredient pentru ca rezultatul final să fie perfect.

Confundăm praful de copt cu bicarbonatul de sodiu

Se pare că greșeală pe care o face aproape toată lumea, cel puțin o dată, este confundarea bicarbonatului de sodiu cu praful de copt. Sunt ingrediente complet diferite, care servesc unor scopuri diferite în produsele de panificație. Bicarbonatul de sodiu are nevoie de o bază acidă pentru a dospi sau de un ingredient care conferă produselor textura pufoasă. În general, o rețetă care necesită doar bicarbonat de sodiu va include deja un acid. În schimb, praful de copt conține și bicarbonat de sodiu și un alt ingredient numit cremă de tartru sau bitartrat de potasiu, care are deja propriul acid.

Am uitat să încingem cuptorul

Orice bucătar sau cofetar care se respectă va spune că preîncălzirea cuptorului poate fi considerată ”mama” tuturor produselor pe care le coacem. Un cozonac sau o prăjtură care ajung într-un cuptor neîncins pot fi compromise din start. Pentru unele rețete, chiar un minut sau două pot face o mare diferență, așa că, dacă cuptorul nu este deja încălzit în momentul în care introduci produsele, acestea nu se vor găti atât de repede cum ar trebui.

Folosim tipul greșit de făină

Brutarii cu experiență s-ar putea să nu aibă nicio problemă cu acesta, dar dacă suntem la începutul călătoriei de a coace un anumit produs, folosirea tipului greșit de făină poate strica ceea ce coacem. De aceea, este important să acordăm o atenție deosebită tipului de făină pe care o anumită rețetă îl solicită. Făina de pâine este cel mai frecvent folosită pentru pâine, în timp ce făina pentru prăjituri este una cu conținut scăzut de proteine ​​​​care a fost măcinată foarte fin.