Termen valabilitate făină

Termen valabilitate făină. Făina, un ingredient comun în bucătărie, poate avea o perioadă de valabilitate mai scurtă decât am crede și poate deveni deteriorată. Acest aspect nu este întotdeauna evident doar prin inspecție vizuală.

Făina universală obișnuită poate rezista mult timp – aproximativ un an la temperatura camerei și doi ani la frigider sau congelator. Această durată este valabilă și pentru alte tipuri de făinuri albe, cum ar fi:

  • făina cu autocreștere
  • făina albă de pâine
  • și făina albă de prăjituri

Totuși, făina integrală are o perioadă de valabilitate mai scurtă din cauza conținutului său de tărâțe de cereale și germeni, care, deși sunt bogate în fibre și nutrienți, determină o deteriorare mai rapidă.

Astfel, făina integrală se poate păstra timp de până la trei luni la temperatura camerei și până la un an la frigider sau congelator.

Făinile alternative, precum cele de migdale și de nucă de cocos, conțin grăsimi care le fac să se deterioreze mai rapid decât făinile cu amidon.

Astfel, acestea au o durată de valabilitate de doar trei luni la temperatura camerei și șase luni la frigider sau congelator.

faina
Făină/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum prelungești durata de valabilitate a făinei?

Pentru a prelungi durata de valabilitate a făinei, este recomandat să o păstrați într-un recipient etanș sau într-o pungă de congelare la temperatura camerei sau, mai bine, în frigider sau congelator.

Temperaturile mai scăzute pot încetini procesul de deteriorare a alimentelor.

Transferarea făinii într-un recipient etanș înainte de depozitare permite etichetarea cu data de expirare pentru a vă asigura că este monitorizată corespunzător.

Cum afli dacă făina a expirat?

În cazul în care vă întrebați dacă făina a expirat, un test simplu este să verificați mirosul. Făina ar trebui să aibă un miros minim sau deloc. Poate prezenta un miros ușor de nucă sau dulce.

Dacă detectați un miros acru sau asemănător lutului, aceasta poate indica faptul că făina s-a deteriorat.

Consumul de făină expirată, în general, nu prezintă consecințe semnificative, dar există o mică șansă de îmbolnăvire în cazul în care făina râncedă conține cantități mari de micotoxine. Acestea sunt substanțe toxice produse de anumite tipuri de mucegai.

Dacă totuși nu vrei să arunci făina, deși a expirat, uite care este perioada de timp în care poate fi consumată:

  • Făina albă: 6-8 luni
  • Făina de orez: 6-8 luni
  • Făina de porumb: 12 luni
  • Făina de cartofi: 8 luni
  • Făina integrală: 4-6 luni
  • Făină cu agent de creștere: 6 luni