Deși există numeroase produse în comerț care fac treabă bună când vine vorba de eliminarea petelor de grăsime, se pare că un ingredient banal pe care îl are din orice gospodărie, ajută mai mult decât am crede la dispariția petelor de pe hotă.

Uleiul vegetal poate îndepărta petele de grăsime

Nu e de mirare că acest aparat necesar în orice bucătărie are nevoie de o curățare profundă din când în când. Hota suportă greul fiecărui preparat pe care îl facem la aragaz. Iar petele și stropii de grăsime care se acumulează de la o zi la alta par că nu vor dispărea niciodată.

Adesea, primul impuls este să frecați hota cu apă și detergent de vase și un burete bun, dar nu faceți decât să împrăștiați murdăria. Dacă apelați la peria de sârmă, pe hotă vor rămâne zgârieturi inestetice. Iată care este soluția propusă de acest site.

Cum funcționează uleiul de gătit împotriva grăsimii de pe hotă

Când vine vorba de curățarea unei hote pline de grăsime, substanțele chimice dure pot fi eficiente, dar și abrazive, lăsând în urmă reziduuri. Se pare că uleiul vegetal oferă o abordare mai blândă și mai eficientă.

De fapt, murdăria de pe hotă este o combinație de grăsimi și uleiuri amestecate cu praf, care se agață cu încăpățânare de suprafețe și formează o mâzgă greu de desprins. Cu toate acestea, acizii grași din uleiul vegetal ”conving” grăsimea să slăbească strânsoarea murdăriei care s-a acumulat în timp.

Apoi creează un fel de înveliș în jurul grăsimii pentru a ajuta la îndepărtarea acesteia de pe suprafața hotei.

De ce aveți nevoie

Această abordare blândă va face hota să strălucească, fără efecte secundare dure.

Pentru început, veți avea nevoie de o cârpă curată din microfibră sau un prosop de hârtie și ulei vegetal (sau de măsline). Adăugați câteva picături de ulei și începeți prin a freca petele grase, cu o mișcare circulară. Pentru petele încăpățânate, aplicați mai multe picături de ulei direct pe cârpă și repetați operațiunea. Pentru o protecție suplimentară, lustruiți suprafața cu o cârpă uscată.

Modalități de a preveni acumularea murdăriei pe hotă

Cea mai bună modalitate ar fi prin prevenirea acumulării grăsimii și murdăriei. Ușor de spus, greu de făcut, dacă ținem cont că hota merge aproape în fiecare zi, dacă gătim mult acasă.

Curățarea cuptorului și a zonei din jurul lui după folosire este una dintre cele mai bune modalități de a curăța bucătăria. După fiecare sesiune de gătit, după ce aragazul și hota s-au răcit, găsiți-vă timp pentru a șterge hota cu o cârpă umedă.

Astfel, stropii de grăsime vor fi îndepărtați înainte să întărească, necesitând curățări profunde mai puțin frecvente. Pentru pete mai dure, umeziți cârpa cu apă cu detergent de vase și lucrați cu granulația suprafeței. Nu este nevoie de spălare sau abrazivi – presiunea ușoară este suficientă.

Dacă ați descoperit o crustă de murdărie care nu iese cu niciun chip, luați o periuță de dinți pe care nu o mai folosiți și frecați pata cu bicarbonat de sodiu, până când acțiunea abrazivă o eliberează. La final, ștergeți cu o cârpă sau cu un burete din microfibră umedă.

Nu folosiți oțet sau bicarbonat de sodiu, decât dacă le testați întâi. Ambele substanțe pot deteriora suprafața. Testați un loc mai ascuns. Dacă este în regulă, mergeți mai departe.