Informație despre carnea congelată. De exemplu, congelarea cărnii „resetează” data de expirare (adică data limită de consum)? Sau dacă cumperi piept de pui care are o dată de consum în ultimele cinci zile și apoi îl congelezi în a cincea zi, mai ai cinci zile la dispoziție să-l folosești după ce se dezgheață – sau timpul a expirat deja?
De exemplu, așteptați prea mult după decongelare pentru a consuma carnea de pasăre, calitatea ei s-ar putea deteriora semnificativ. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile care provoacă alterarea alimentelor, precum Pseudomonadele, Lactobacillus și Enterococcus – cărora le plac temperaturile scăzute ale frigiderului – încep să se dezvolte.
Informație despre carnea congelată
În general, bacteriile care provoacă alterarea alimentelor nu vă îmbolnăvesc, dar probabil vor strica carnea, ducând la un miros și un gust „neplăcut”. Unele tipuri de bacterii patogene sau care cauzează boli, cum ar fi Listeria, se pot păstra bine și la frigider, așa că este posibil ca și carnea lăsată prea mult timp să prezinte riscuri pentru sănătate, potrivit Self.com.
”Principala preocupare în această situație nu sunt bolile transmise prin alimente, cu condiția ca mâncarea să fie gătită corespunzător după decongelare – ci mai degrabă o „problemă de alterare a alimentelor”, declară Martin Bucknavage, profesor la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
Carnea stricată reprezintă și o risipă de bani și alimente.
Cum trebuie congelată carnea
Temperatura extrem de scăzută oprește creșterea bacteriilor și a altor organism., dar nu ucide aceste bacterii. Dimpotrivă, le împiedică să se înmulțească (și să afecteze și mai mult calitatea sau siguranța produsului). În funcție de tipul de carne și de tăiere, carnea congelată poate fi utilizată în termen de 3 până la 12 luni.
Congelarea nu face minuni
”Îmi pare rău, dar „nu repornește ceasul” datelor de expirare a produselor”, spune Darin Detwiler, doctor, expert în siguranța alimentară și profesor asociat la Colegiul de Studii Profesionale al Universității Northeastern.
Congelarea va opri progresia creșterii bacteriene în carne, dar odată ce acestea se dezgheață, această creștere se va relua. Pentru un produs care congelat chiar când este pe cale să expire, acea creștere este, cel mai probabil, deja destul de avansată, așa că numărătoarea inversă este în plină desfășurare – iar produsul nu va mai dura mult.
Creșterea bacteriană nu va scădea
Dacă cumpărați carne de pui cu cinci zile înainte de data expirării și o congelați în ziua în care expiră, nu mai aveți la dispoziție încă cinci zile pentru a-l utiliza după ce se dezgheață, deoarece creșterea bacteriană reluată îl va duce dincolo de punctul fără întoarcere în acel interval de timp.
Pentru a preveni alterarea cărnii decongelate, dacă ați congelat-o la data de expirare sau în jurul acesteia, cel mai bine este să folosiți produsul cât mai curând posibil.
”Practic, trebuie neapărat să le gătiți imediat ce le decongelați”, spune Bucknavage – în general, în decurs de o zi. Dacă vreți să fiți și mai atenți, încercați să le gătiți în termen de două ore, așa cum recomandă Dr. Detwiler.