Domnule Bolojan, am să încep cu pensionarii de masă. Excluși sunt cei cu pensii speciale din care nu fac parte militarii, polițiștii sau piloții, așa cum s-a tot inoculat societății. O să mă refer la pensionarii care au muncit cei mai mulți zeci de ani în România democrată și europeană.
Sunt oameni de 65-70 de ani, tinerii din 1989 care au ieșit masiv în stradă ca să facă revoluție, să-l alunge pe Ceaușescu și să arunce la groapa de gunoi a istoriei camarila comunistă. Ei au visat atunci o altfel de țară, un alt standard de trai, iar revolta lor v-au adus pe toți politicienii la putere, scrie Simona Ionescu în editorialul publicat de EVZ.ro.
Astăzi, acești tineri care în 89 își doreau să treacă și dincolo de o vacanță la Vama Veche sau Costinești, se uită cu jind pe TikTok, pe Youtube sau la tv cum pensionari europeni sau americani sau asiatici își petrec câteva zile de vacanță în locuri exotice, sau la Veneția, Roma, Paris, Londra etc. Fac plajă, mănâncă la terase, dansează cu restul lumii pe străzile unor mari orașe, amintindu-și că au fost cândva rockeri sau metaliști. Se distrează, trăiesc frumos. Ei, pensionari români, își fac socoteli ca să le ajungă banii pentru cheltuielile lunare.
Nu pensionarii trebuie să salveze România jefuită de politicieni!
Românii noștri pensionari, cu aceeași fibră sufletească, dar cu buzunarele cam goale și deja mulți stigmatizați de boli ce fac, domnule Bolojan cu 2000-3000-4000 de lei pensie? La vacanțe în afara țării nici nu mai visează, dar își drămuiesc bani ca să-și plătească facturile la curent, la gaze, întreținerea, taxele, abonamentul la telefon și medicamentele. Și-au impus singuri reguli de austeritate. Ați greșit când le-ați spus că trebuie să suporte restricțiile de acum fiindcă anul trecut le-a crescut pensia cu 30 la sută! Inflația și scumpirile le-au luat și majorarea asta. Și doare al naibii, domnule Bolojan, să le spuneți că li s-au dat bani de către guvernul anterior ca și cum li s-a dat de pomană!
N-am aflat de la dv. dacă politicienii și partidele pierd sume de bani sau privilegii. Și știm că nu pierd! Dar vreau să aflați de la mine că un pensionar, care nu are vreo boală gravă, cumpără lunar medicamente de întreținere. Că așa se întâmplă după 60 de ani, v-o poate spune orice medic de familie. Vitaminele, Paracetamolul, pastilele de magneziu, fier, calciu, medicamentele antitermice când ești răcit, cele pentru tiroidă și multe altele nu sunt decontate de stat. Și costă o cutie între 30 și 50 de lei. Dacă pensionarul are nevoie de investigații medicale, de la analize la un Computer tomograf sau RMN, poate rezolva situația doar cu ajutorul rudelor sau cu un împrumut la bancă.
Domnule premier, care trebuie să puneți România pe șine! Nu pensionarii trebuie să salveze România jefuită de politicieni de toate culorile, de zeci de ani! Ci aceia clamați și de Sindicate că „au făcut desmăț pe bani publici” și pe care nu-i vedem azi la DNA.
Domnule Bolojan, curat imorală „recompensa” judecătorilor CCR!
Am înțeles cu toții că „primele de pensionare” pe care le solicită judecătorii de la Curtea Constituțională când își termină mandatul de 9 ani sunt legale. Mai sunt și alte categorii de „oameni ai muncii” care beneficiază de privilegii bănoase și „nesimțite”, trecute prin legi făcute de parlamentari. Pe ei îi pedepsiți cu impozitul suplimentar la CASS, când au pensii de mii de euro lunar, beneficiază de facilități în domeniul sanitar, iar o ședință de shopping la supermarket nu o să le facă gaură în venitul lunar, chit că s-au scumpit alimentele de ne-a luat amețeala, pe noi, oamenii cu venituri medii?
Ne-ați spus că pentru judecătorii CCR așa e legea, dacă instituția are bani să le plătească bonusurile să o facă, dar, în contextul actual, ele sunt „imorale”. Ce să vă zic? Dureroasă lovitură pentru ei că le-ați bătut obrazul? Poate să ne rugăm la Dumnezeu ca să nu le ajungă banii din bugetul alocat și să simtă astfel și ei austeritatea – de la 180.000 de lei să primească doar 150.000?!
„Dacă nu au bani, atunci cred că s-ar putea încadra în bugetul pe care îl au, pentru că vom fi în situația în care, practic, cu niște situații excepționale, rectificarea bugetară care va veni nu poate să fie decât negativă în general. Nu mai avem bani de dat în plus. Și în astfel de situații decența și normalitatea cred că ar trebui să prevaleze, chiar dacă există, să spunem, o anumită bază legală sau se poate crea o bază legală pentru un drept sau altul”, ne-ați arătat eventuala măsură coercitivă, domnule Bolojan. Aferim! Așteptăm să vedem decența!
Promisiuni optimiste și speranța ANAF
Ați declarat, domnule Ilie Bolojan, în conferința de presă:
„Implementarea acestor măsuri impune o reorganizare în eșaloanele doi și trei ale administrației fiscale. Numirea unei noi conduceri la ANAF face parte din acest proces de reformă, iar obiectivul este clar: combaterea evaziunii și utilizarea responsabilă a fondurilor publice, pe baza unor criterii riguroase de performanță”.
Cu tot respectul, domnule Bolojan, declarația dv. se înscrie în aceeași linie ca a înaintașilor. În 35 de presă, de câte ori era numit câte un șef la Garda Financiară, Corpul de control al primului-ministru sau mai târziu ANAF cam așa sunau discursurile pe care le publicam. Iar când sosea ora bilanțului și trăgeam linia…venea următorul tot cu înșiruirea „reformă, competență, combaterea evaziunii, performanță”.
Poate că dv. veți reuși, vă doresc să duceți la capăt cu succes reforma pe care ați gândit-o în domeniul fiscalității, chiar dacă ați stârnit rumoare cu numirea ca șef la ANAF a omului care, din ianuarie 2024 și până acum a fost șeful Corpului de Control al premierului Marcel Ciolacu și ulterior al premierului interimar Cătălin Predoiu și al dv. Poate avem noroc și, fiind un deținător al multor informații, cu experiență profi din vremea când conducea Direcția Mari Contribuabili și șef al Inspecției Fiscale din cadrul ANAF, numitul director va reuși să ridice colectarea de taxe la un procent considerabil. Mai ales de la multinaționalele veșnic invocate.
Îmbogățiți prin lege, pentru că Parlamentul „nu e prins” ca să modifice anomalia
Dezvăluirile ne plac. Dar dacă rămân la stadiul acesta le vom considera tot o bătaie de joc și o sfidare a poporului chemat să strângă cureaua și să salveze țara de la faliment.
În 2022, premierul Nicolae Ciucă înființa Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe – CEISD. Componența acestei comisii a fost secretizată de către premierul Marcel Ciolacu. Ni l-ați dat ca exemplu de risipă bugetară. Poate că, până la sfârșitul anului, nu va rămâne tot un exemplu!
Foarte bine, domnule Ilie Bolojan că ați vorbit ieri despre acest lucru, mai ales că ne-ați spus că dv. ați descoperit manțocăria, ca și în cazul Eximbank. Am apreciat însă că știți și soluția pentru a le lua din bani acestor profitori politici. O puteți aplica și la membrii Curții Constituționale care vor să plece din post cu o primă de 180.000 de lei, în plină austeritate.
Ne-ați explicat că această comisie secretizată este formată din 11 persoane care analizează și avizează fiecare investiție străină făcută în România. Pentru efortul acesta de muncă, fiecare membru primește, pentru o ședință, 30% din indemnizația unui ministru. Dacă au 3 ședințe pe lună, câștigă încă un salariu. Au lege în acest sens, care le permite.
Și veniți dv. și punctați soluția pentru eliminarea nesimțirii, a imoralității:
„Ca să modifici această prevedere din lege, să le pui o indemnizație 0 sau să faci ca acest comitet să fie format din cinci persoane, trebuie să prinzi Parlamentul în sesiune pentru că altfel nu poți să modifici acest lucru. Sigur că e o nedreptate că avem astfel de situații, dar ele vor fi corectate în pachetul 2 și pachetul 3”.
Știți de câte ori am constatat și noi, jurnaliștii, că sunt „o nedreptate” sinecurile de care beneficiază slujbașii politici ai statului?! Și? Niciun premier, ministru, președinte de țară „n-a prins” Parlamentul ca să modifice legile prin care se produceau furăciunile și încă se produc!