Peste jumătatate din pacienţii care se infectează cu noul coronavirus şi ajung în spital nu sunt vaccinaţi şi fac forme grave ale bolii. În prezent, în ţara noastră sunt aproape 13.000 de români internaţi în spital cu COVID-19.

Diferenţe clare între persoanele nevaccinate şi cele vaccinate care ajung la spital

La Institutul Matei Balş din Capitală, spre exemplu, unitate care a tratat bolnavii infectaţi cu COVID-19 încă de la debutul pandemiei, ajung circa 200 de pacienţi pe zi cu noul coronavirus. Mai bine de jumătate dintre ei nu sunt vacinaţi.

Mariana Stanciu, asistent medical: “Sunt 172 de prezentări astăzi, de la ora 0:00, azi-noapte. Parcă sunt tot în creștere. Părerea mea e că dacă s-ar vaccina cât mai mulți, ar fi mult mai OK.”

La Matei Balş ajung şi români care s-au vaccinat, în general doar cu prima doză, însă medicii spun că se vede clar o diferenţă. Cei care sunt nevaccinați, mai ales vârstnicii, vin într-o stare mai gravă şi au, în special, saturația de oxigen mai mică, sub 90. Persoanele vaccinate manifestă în schimb simptome mai uşoare, precum febră, frison sau tuse, relatează digi24.ro.

“Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale”

Valul trei al pandemiei a aglomerat spitalele din România, iar situaţia nu este cu nimic diferită nici la Matei Balş.

Medicul Andra Maxim explică: “Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale. Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim.

Valul trei pentru noi a fost un pic mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Din păcate, este destul de descurajant să vedem la momentul actual atât de multe cazuri grave, dar sperăm ca în urma vaccinării să scadă semnificativ acest număr al pacienților gravi, în special.”

“Pe unii nici nu apucăm să-i vedem (…) fac stop cardiorespirator în curte”

O tânără doctoriţă de la Matei Balş le transmite românilor un mesaj, în contextul în care spitalul este atât de aglomerat, încât unii pacienţi ajung să facă stop cardiorespirator în curte, înainte de a putea fi internaţi.

“Dacă un număr mai mare din populație s-ar vaccina, ar face anticorpi și ar rezista cumva la acest COVID. Urgența este plină și facem un apel la întreaga populație: să vă vaccinați, nu vă obligăm, dar până la urmă nu suntem nici noi oameni de fier, suntem tot oameni, ca și dumneavoastră.

Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardiorespirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, spune aceasta.