Raed Arafat primeşte o lovitură dură din partea unui manager de spital din România. Este vorba despre managerul Spitalului Orăşenesc din Găeşti, Laurenţiu Beluşică.

Acesta îl acuză pe şeful DSU de declaraţii mincinoase şi de o încercare “sinistră şi stupidă” de a induce opinia publică în eroare. În plus, îl critică pe Arafat şi pentru modul în care i s-a adresat.

Raed Arafat ne-a vândut castraveţi uitând că şi noi cultivăm

“Situaţia camerelor hiperbare din gestiunea DSU şi cea a terapiei hiperbare a fost prezentată eronat opiniei publice de catre Domnul DR. Raed Arafat, sau altfel spus ne-a vândut castraveţi uitând că şi noi cultivăm”, a scris Laurenţiu Beluşică pe pagina sa de socializare.

Analizând declaraţiile lui Raed Arafat acordate news.ro, în care spunea că aceste camere hiperbare folosesc doar aer sub presiune si nu oxigen, iar, în anumite situaţii, atmosfera din barocameră poate deveni periculoasă pentru pacient, managerul Spitalului Orăşenesc Găeşti a replicat:

“Domnule ministru, şi atmosfera din saloanele de ATI Balş şi Piatra Neamţ a devenit periculoasă şi nu v-a păsat, şi montarea unor  artificii a devenit  periculoasă şi nu v-a păsat. Doresc să menţionez faptul că cele 4 camere hiperbare mobile cumpărate din bani publici de către DSU în urmă cu 4 ani şi  care au fost  văzute numai la defilarea de 1 decembrie deţin un sistem performant de detectare a concentraţiei de oxigen, la atingerea procentului de 22% concentraţie în oxigen pornesc automat sistemele de spălare a aerului şi astfel valoarea se menţine sub 21% concentraţie.

Camerele hiperbare sunt echipate cu targă, ventilator, infuzomat şi clopot de oxigenare copii şi bolnavi comatoşi dovadă clară că domnul ministru a minţit afirmând că nu pot folosi  oxigen. Teoretic, camerele cu presiune înaltă sunt  de două feluri: barocamere care folosesc numai aer comprimat şi  camere hiperbare care folosesc aer comprimat şi oxigen sub prersiune. Barocamerele nu  cred că se mai folosesc undeva în lume, cele 4 camere mobile ale DSU fiind de înaltă performanţă şi  evident camere hiperbare, deci folosesc oxigen, inclusiv la pacienţi în comă”, scrie Laurenţiu Beluşică într-un amplu mesaj postat pe Facebook.

Laurenţiu Beluşică: Declaraţia lui Raed Arafat este mincinoasă

Cât despre declaraţia lui Arafat potrivit căreia “Camerele noastre funcţionează pe principiul creării prin aer comprimat, nu prin oxigen, oxigenul se dă doar pe mască, în secunda în care dai oxigen în cantităţi foarte mari, 10, 15, 20 de litri pe minut, atmosfera din camera hiperbară devine periculoasă”, managerul Laurenţiu Beluşică o numeşe pur şi simplu mincinoasă.

“Declaraţia este mincinoasă deoarece camerele ISU pot administra oxigen pacienţilor din interiorul camerei hiperbare în 3 moduri: în atmosfera camerei, la masca sau intermediul măştii de tip “cupola” – pentru copii sau pacienţi de ATI,  în funcţie de protocolul ales de medicul specialist raportat la diagnosticul şi antecedentele  pacientului.

Camerele hiperbare ale IGSU, AU ÎN DOTARE VENTILATOARE MULTIPARAMETRU CE POT FI FOLOSITE ŞI ÎN TRATAREA PACIENŢILOR COVID. Toate echipamentele medicale din interiorul camerei hiperbare sunt certificate special pentru aceste condiţii permiţînd utilizarea în deplină siguranţă în interiorul camerei indiferent de modalitatea administrării oxigenului”, afirmă managerul unităţii medicale din Găeşti.

“Încercarea dvs de a bagateliza alţi profesionişti este cunoscută deja”

Laurenţiu Beluşică este supărat şi pe modul în care Raed Arafat a vorbit despre el, numindu-l “medicul de la Găeşti”, afirmând că încercările şefului DSU de a bagateliza alţi profesionişti din domeniu nu mai sunt o noutate.

“Limba română, pe care ar fi trebuit să o vorbiţi la perfecţie după atâţia ani în România, are o semantică aparte. Exprimarea normală este “managerul de la  Spitalul Orăşenesc Găeşti”, dar încercarea dvs de a bagateliza alţi profesionişti este cunoscută deja”, afirmă Beluşică.

“Cui le trimiteţi? Ce aţi făcut 4 ani?????”

În interviul care l-a făcut pe managerul Spitalului Orăşenesc din Găeşti să ia foc, Raed Arafat spunea: ,,Aceste camere nu pot fi trimise la oricine care spune ”Eu ştiu să o folosesc”, este o industrie întreagă, este o chestie foarte complexă, trebuie pregătire specifică, avem pregătiţi pompierii care le operează tehnic, trebuie să pregătim şi personalul medical , anul ăsta sper că se va face pregătirea”.

Replica lui Laurenţiu Beluşică a venit imediat: “Dacă nu le trimiteţi cui vă spune că ştie să le folosească şi îşi asumă riscurile, cui le trimiteţi? Ce aţi făcut 4 ani?????

Absolvenţii cursului de medicină hiperbară de la Universitatea de medicină şi Farmacie Craiova (iar eu sunt un astfel de absolvent aşa cum aţi  văzut şi din diploma pe care mi-aţi  erut să v-o arăt), au dreptul de “a prescrie” tratamentul hiperbar pentru pacient prin prisma prerogativelor pentru care au fost instruiţi. Furnizorul echipamentului hiperbar instruieşte în funcţie de echipamentele medicale din camera hiperbară medicii care au această competenţă.”

Laurenţiu Beluşică vine cu 6 întrebări fierbinţi pentru Raed Arafat

La final, Laurenţiu Beluşică îi cere din nou în mod public lui Raed Arafat să trimită camere hiperbare unităţii sale medicale, având în vedere că vine un al treilea val al pandemiei. În plus, managerul prezintă şi o listă de întrebări pe care opinia publică ar trebui să i le adreseze secretarului de stat.

“Şi totuşi opinia publică în baza legii 544 să ceară răspunsurile la următoarele întrebări: Cât a costat o  cameră hiperbară?  /  La câte misiuni de salvare au participat? /  Câte vieţi au salvat? /  De ce nu au  fost  folosite la fetiţa de 12 ani care a murit intoxicată cu monoxid de carbon la Buzău? /  De ce timp  de 4 ani nu aţi  folosit sistemul românesc de învăţământ pentru a va şcoli personalul medical?  /  Cât  costă întreţinerea periodică anuală şi dacă a fost făcută, a celor patru camere hiperbare mobile, inclusiv autotrenurile?”

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea