Anchetă fulger la Spitalul Orășenesc Găești după ce managerul a anunţat pe reţelele de socializare că în centrul de vaccinare de la Găeşti orice persoană se poate vaccina. Anunţul a produs bucurie în rândul oamenilor care i-au scris medicului pentru a fi trecuţi pe listă.

“A fost deschis azi si centrul de vaccinare din spitalul Găeşti. Administrăm vaccinul anticovid oricărei persoane care se prezintă voluntar la centru”, a scris managerul Spitalului Orăşenesc Găeşti în postarea de pe Facebook.

Managerul spitalului Găeşti, Laurenţiu Beluşică, se poate aştepta la consecinţe după ce a anunţat că în unitatea pe care o conduce orice doritor poate fi vaccinat împotriva coronavirusului.

Beluşică a făcut anunţul în ziua deschiderii centrului de imunizare anti-COVID la spitalul Găeşti din judeţul Dâmboviţa. El a precizat că refuză să arunce dozele de ser neutilizate şi, prin urmare, a început să vaccineze orice doritor, indiferent de vârstă sau de gradul de risc privind efectele bolii.

“Dintr-un flacon se diluează și se vaccinează cinci persoane și nu este stabil decât șase ore. Dacă se folosește o singură doză la o singură persoană rămân patru doze, care, dacă nu se adminstrează în următoarele cinci-șase ore, se aruncă. Și am zis că vaccinăm. Are prioritate personalul medical și nemedical, angajat în sistemul de sănătate, care este arondat spitalului orășenesc Găești. O doză costă 12 euro, un flacon cu cinci doze costă 60 de euro. Decât să-l arunc și să nu-l fac, mai bine îl fac la altcineva care are nevoie. Dacă nu e nimeni din lista de priorități disponibil care să vrea să se vaccineze, să zicem că nu e nimeni, vaccinez și pe cineva care nu este în această fază, decât să arunc vaccinul. Asta este ideea”, a precizat Beluşică la Antena 3.

Reacție fulger a coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare

Întrebat despre situaţia de la centrul de vaccinare din spitalul Găeşti, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat ,marți, că nerespectarea etapizării va fi subiectul unei anchete.

“Faptul că au fost vaccinate azi (marţi, n.r.) persoane care nu aparţin etapei 1 nu este o tragedie. Important este că au fost vaccinate. Faptul că nu au fost respectate procedurile iar beneficiarii nu au fost persoane din etapa 1 – pentru că etapizarea s-a făcut tocmai pentru echilibra disponibilitatea vaccinului cu persoanele care au cea mai mare nevoie de vaccinare – este un alt aspect, care urmează a fi investigat. Vorbim, din acest punct de vedere, local, de un management defectuos”, a comentat dr. Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei de vaccinare anti-coronavirus, situaţia de la Găeşti. El a estimat că situaţia va fi investigată de Ministerul Sănătăţii.