Operatorii sistemelor de transport al gazelor din Ucraina și Ungaria au lansat, în data de 1 mai, o inversare virtuală a fluxului de gaze, prin combinarea a două puncte fizice de transmisie a gazelor de la granițele țărilor într-unul virtual, a declarat șeful operatorului de transport al gazelor din Ucraina (GTSOU), Serhiy Makogon.

”Nu ne culcăm pe lauri. Astăzi am realizat un mare pas înainte – am combinat cele două puncte fizice pentru transmisia de gaze de pe granița Ucraina-Ungaria într-unul virtual, care include două fizice”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, acest lucru va oferi comercianților ușurința și flexibilitatea capacităților de achiziție la frontieră, iar operatorilor GTS, flexibilitate în planificarea fluxurilor fizice.

Economie de combustibil

”Nu mai este necesar să rezervați un punct fizic specific, trebuie doar să alegeți direcția de transport a gazului, iar operatorii înșiși decid asupra metodei de transport fizic a gazului.

Nu este necesară transportarea fluxurilor în direcții opuse – fluxurile compensate sunt compensate, iar acest lucru economisește combustibil”, a spus Makogon, conform agenției de presă de stat din Ucraina.

În plus, capacitățile de import de gaze sunt în creștere semnificativă, astfel încât acum întregul volum de tranzit / export poate fi importat efectiv datorită mecanismului virtual invers.