Specialiștii dau cea mai proastă veste posibilă! Trebuie să ne obișnuim cu furtunile, inundațiile, precipitațiile în exces și temperaturile extreme care s-au manifestat în ultima vreme în toată Emisfera Nordică.

Încălzirea climatică va face din aceste fenomene, până nu demult considerate extreme, o obișnuință cotidiană.

Specialiștii dau cea mai proastă veste posibilă! Fenomenele meteo extreme devin noua normalitate

Intensitatea și amploarea inundațiilor din Germania i-au șocat pe experții climatici, care nu se așteptau ca recordurile de precipitații să fie depășite așa de mult și într-o regiune așa de mare, scrie The Guardian.

Oamenii de știință spun însă că în contextul încălzirii globale, aceste fenomene extreme vor fi tot mai frecvente, devenind „noua normalitate”, scrie și Deutsche Welle.

După valul mortal de căldură din Canada și SUA de acum două săptămâni, când temperaturile au crescut la 49,6 grade Celsius, potopul din Europa centrală stârnește noi temeri că încălzirea globală cauzată de activitatea oamenilor face ca vremea extremă să fie chiar mai rea decât se estimase anterior.

De precipitații și inundații au fost afectate și Belgia, Luxemburg, Olanda sau Franța, dar Germania a fost cel mai greu lovită.

A fost doborât recordul de precipitații

Recordurile de precipitații au fost doborâte miercuri și joi într-o zonă foarte mari a bazinului Rinului, iar consecințele au fost devastatoare. Zeci de mii de case au fost inundate, rețeaua electrică și cea de telefonie, întrerupte.

Cel puțin 100 de persoane au murit în Germania, potrivit autorităților, iar bilanțul este în creștere.

Oficial, în jur de 1.300 de persoane sunt date dispărute, dar este posibil ca multe dintre acestea să fie în siguranță, motivul pentru care nu pot fi contactate fiind căderea rețelelor de telefonie.

Zone mari din landurile Renania-Palatinat și Renania de Nord-Westfalia au fost inundate cu 148 de litri de ploaie pe metru pătrat în 48 de ore, într-o regiune unde nivelul obișnuit este de 80 de litri în întreaga lună iulie, potrivit The Guardian.

”Fenomen complet neobișnuit în timpul verii”

Orașul Hagen a declarat stare de urgență după ce râul Volme a ieșit din matcă și apele s-au ridicat la un nivel întâlnit doar de patru ori în ultimul secol.

Experții spun că această vreme extremă putea fi întâlnită o dată la o generație, dar că acest lucru ar putea să se întâmple mai des în viitor – și cu o intensitate mai mare – un semn că schimbările climatice ne afectează deja viețile, informează libertatea.ro.

„În mod normal, vedem vreme ca asta doar iarna”, a declarat Bernd Mehlig, oficial din domeniul mediului din Renania de Nord-Westfalia, pentru postul public WDR, citat de Deutsche Welle.

„Un fenomen ca acesta, cu astfel de intensitate, este complet neobișnuit în timpul verii”, a adăugat el.

„Acesta este noua normalitate”, a observat și Johannes Quaas, meteorolog la Universitatea Leipzig. „Schimbările climatice modifică și definiția vremii normale.

Ne apropiem încet de un nou normal, care include tipare diferite de precipitații”, a subliniat el, potrivit sursei citate.

Sursa foto: INQUAM Photos, Liviu-Florin Albei.