Marţi, 30 martie, a avut loc seminarul on-line „Un sistem de monitorizare și evaluare bazat pe rezultate”. Acesta a fost organizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cu sprijinul Băncii Mondiale, iar la eveniment au participat şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.

Ce s-a analizat în cadrul acestui eveniment?

Cu această ocazie, au fost prezentate concluziile și recomandările “Raportului privind analiza instituțională, procedurală și legislativă”. Documentul, elaborat sub coordonarea MIPE, cu sprijinul echipei Băncii Mondiale, vizează sistemul de monitorizare și evaluare aferent actualei perioade de programare (2014 – 2020), se arată într-un comunicat oficial al MIPE.

Un punct important atins în cadrul acestui seminar a fost modul în care România, pornind de la lecțiile învățate în trecut, poate construi un sistem de monitorizare și evaluare superior pentru noua perioadă de programare (2021-2027), cea de-a treia pentru țara noastră de la aderarea în Uniunea Europeană.

Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre importanța operaționalizării viitorului sistem de monitorizare și evaluare într-o nouă perspectivă: aceea bazată pe rezultate.

“Vrem să punem punct birocrației excesive” din procesul de accesare a fondurilor nerambursabile

“Pentru perioada de programare 2021-2027, ne dorim o orientare spre rezultate concrete pentru toate Programele Operaționale, adică pe ceea ce se vede la nivelul cetățenilor și al comunităților, nu neapărat în statistici financiare sau raportări interne”, a declarat oficialul MIPE.

Marius Vasiliu a punctat și impactul simplificării la nivelul beneficiarilor de fonduri nerambursabile, vorbind despre o nouă politică pentru 2021-2027 – una a simplificării maxime din perspectiva costurilor și a procedurilor.

“Vrem să punem punct birocrației excesive, care inhibă și determină beneficiarul să se îndrepte spre alte surse de finanțare din cauza procesului birocratic greoi de accesare a fondurilor nerambursabile”, a precizat oficialul, amintind totodată și despre marea provocare pe care o are capacitatea administrativă a României din perspectiva implementării.

“Perioada de programare 2021 – 2027 se suprapune cu implementarea altor două mecanisme de finanțare, respectiv finalizarea implementării 2014-2020 și operaționalizarea Planului Național de Relansare și Reziliență 2021-2026. Această suprapunere a trei Programe reprezintă o preocupare și o provocare pentru capacitatea administrativă a României, fapt care reiese și din discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene. Suntem convinși, însă, că simplificarea reprezintă răspunsul și din acest punct de vedere”, a mai declarat secretarul de stat Marius Vasiliu.

Soluţii prezente în “Raportul privind analiza instituțională, procedurală și legislativă”

Tatiana Proskuryakova, country manager pentru România şi Ungaria din partea Băncii Mondiale, a vorbit despre progresele României de la aderarea în Uniunea Europeană, însă a subliniat și decalajele care încă mai persistă între țara noastră și alte state membre, precum și în interior, la diferite niveluri teritoriale sau în rândul persoanelor defavorizate.

Raportul privind analiza instituțională, procedurală și legislativă, proiectat de reprezentanții Băncii Mondiale – Victor Sulla (Task Team Leader) și Maddalena Honorati (Co-Task Team Leader) în cadrul videoconferinței, identifică și propune soluții precum:

  • simplificare, lucru care va permite alocarea de timp suplimentar pentru implementarea noii abordări, în defavoarea orientării către proceduri;
  • raționalizarea și interoperabilitatea SMIS cu alte sisteme și baze de date, cum ar fi cele ale ONRC, Inspecției Muncii, ANOFM sau Ministerului Educației;
  • conștientizare și formare profesională la toate nivelurile, inclusiv pentru șefii Autorităților de Management și beneficiari;
  • structuri dedicate monitorizării și evaluării bazate pe rezultate și aducerea lor foarte aproape de nivelul decizional.

Din partea Comisiei Europene au luat cuvântul Mihai Panaite (ofițer de evaluare în cadrul DG REGIO) și Terry Ward (team leader European Commission Help-Desk), care au prezentat documentul Politica de Coeziune – Monitorizare și Evaluare în 2021-2027, respectiv Rezumatul evaluării programelor Politicii de Coeziune din România din 2015 până în februarie 2021.

Tot în cadrul seminarului, reprezentanții MIPE au prezentat Planul de acțiune pentru îmbunătățirea capacității de monitorizare și evaluare a României pentru Programele finanțate din fonduri europene în perioada 2021-2027.

Sursă foto: Pixabay