Pandemia de coronavirus încă face ravagii în România, însă țara noastră va fi cu un pas înainte. Potrivit ultimelor informații transmise de ministrul de Finanțe, vom avea un nou spital.

Mai exact, se pare că Guvernul României a aprobat joi semnarea Contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 250 milioane euro. Fondurile sunt destinate construirii Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, precum şi acordarea împuternicirii de semnare ministrului Finanţelor.

În acest context, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, susține că pandemia a demonstrat cât de importantă este moderniazrea infrastructurii sanitare, iar autoritățile vor face tot ceea ce le stă în putere pentru ca sectorul de sănătate să primească sprijinul de care are nevoie.

„Asigurarea finanţării necesare dezvoltării sistemului sanitar şi îmbunătăţirii serviciilor de sănătate publică reprezintă un pas important către normalitate. Pandemia Covid-19 ne-a arătat, încă o dată, necesitatea modernizării infrastructurii sanitare din România şi voi face tot ce îmi stă în putere, ca ministru de Finanţe, să mă asigur că sectorul de sănătate va primi sprijinul de care are nevoie”, a subliniat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, într-un comunicat.

Cine va coordona construcția spitalului

În ceea ce privește coordonarea, Ministerul Sănătății va fi cel care va coordona construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi pe o perioadă de aproximativ 7 ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este de 84 luni de la data semnării contractului de finanţare.

Documentația tehno-economică arată că costul total net al acestui proiect este de 420,9 milioane euro, din care aproximativ 60% va fi finanţat prin împrumutul ce urmează a fi contractat cu Banca Europeană de Investiţii, iar restul de 40% de la bugetul de stat şi din fonduri nerambursabile.

De menționat este faptul că, realizarea a trei din cele opt spitale regionale, respectiv Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, a fost deja demarată de Ministerul Sănătăţii şi va fi finanţată din fonduri europene nerambursabile. În ceea ce privește costul total estimat al acestor investiţii, el este de circa 1,6 miliarde de euro.