Statele Unite vor oferi asistență militară suplimentară de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv un transfer al sistemului de apărare antiaeriană Patriot, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken, într-un comunicat.

SUA vor oferi Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot

Anunțul vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski se îndrepta miercuri spre Washington pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden și a se adresa Congresului, în prima sa călătorie cunoscută în străinătate de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu 300 de zile.

Asistența include suma de 1 miliard de dolari pentru a oferi Ucrainei „capacități extinse de apărare aeriană și de lovituri de precizie” și o asistență suplimentară de 850 de milioane de dolari pentru securitate, a precizat Blinken.

„Asistența de astăzi include pentru prima dată sistemul de apărare aeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și avioane la un plafon semnificativ mai mare decât sistemele de apărare aeriană furnizate anterior”, a spus Blinken în declarația sa publicată de Departamentul de Stat al SUA.

Zelenski a declarat anterior că vizita sa în SUA a fost menită să consolideze „rezistența și capacitățile de apărare” ale Ucrainei, în contextul atacurilor repetate ale rachetelor și dronelor rusești asupra aprovizionării cu energie și apă a țării în toiul iernii.

Consilierul politic al liderului ucrainean, Mikhailo Podoliak, a declarat că vizita arătă gradul ridicat de încredere dintre cele două țări și oferă ocazia de a explica care sunt armele de care are nevoie Kievul.

„… Arme, arme și iar arme. Este important să explicăm personal de ce avem nevoie de anumite tipuri de arme”, a declarat Podolyak. „În special, vehicule blindate, cele mai noi sisteme de apărare antirachetă și rachete cu rază lungă de acțiune”, a spus acesta.

Germania nu are sisteme Patriot disponibile pentru a le furniza Kievului

De asemenea, Germania nu are nicio obiecție de principiu să urmeze Statele Unite în ceea ce privește furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina, dar în prezent nu are niciunul disponibil pentru a fi trimis, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit.

Recent Germania a fost de acord să desfășoare trei sisteme de rachete Patriot în estul Poloniei pentru a contribui la securizarea spațiului aerian al aliatului său din NATO.

„Acestea sunt cele trei sisteme Patriot disponibile”, a declarat Hebestreit. „Deci nu este vorba că există un pas concret pe care Germania nu este dispusă să îl facă, dar nu există sisteme disponibile”, a precizat acesta.