Zelenski susține că dacă ar avea un scut fiabil de apărare aeriană, teroarea rachetelor ruseşti ar deveni imposibilă.

„Voi aminti constant… Dragi parteneri! Găsiţi o oportunitate de a oferi Ucrainei o protecţie fiabilă a cerului, un scut fiabil de apărare aeriană. O puteţi face. Puteţi oferi protecţie poporului nostru – protecţie sută la sută împotriva acestor atacuri teroriste ruseşti. Când se întâmplă acest lucru, principala formă de teroare rusă – teroarea rachetelor – va deveni pur şi simplu imposibilă. Şi asta va însemna siguranţă pentru ucraineni, siguranţă pentru milioane de oameni şi o realiniere strategică a întregii situaţii militare. Cu cât Rusia are mai puţine oportunităţi de teroare, cu atât vom avea mai multe oportunităţi de a restabili şi de a garanta pacea”, a spus el.

Sâmbătă, a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a aproape 6 milioane de ucraineni

„Desigur, mai este mult de lucru pentru a stabiliza sistemul. Probleme cu furnizarea de căldură, probleme mari cu alimentarea cu apă există. Cea mai dificilă situaţie este în oraşul Kiev şi în regiune, Viniţtia şi în regiune, Lvov şi în regiune. Dar, din păcate, există întreruperi la scară largă în multe alte regiuni: acestea includ regiunea Dnepr şi Dnepropetrovsk, Volun, regiunea Jîtomir, Zakarpattia, regiunea Ivano-Frankivsk, oraşul Odesa şi regiunea, regiunea Poltava, regiunea Ternopil, regiunea Cernihov. şi alte oraşe şi regiuni. Rusia nu face rabat la resurse pentru războiul împotriva poporului nostru – împotriva tuturor ucrainenilor de la Luţk la Harkov, de la Sumi la Odesa. Şi sunt recunoscător fiecărui lider, sunt recunoscător fiecărei naţiuni – partenerii noştri care înţeleg că „investiţia” pe scară largă a Rusiei în teroare este deja de mai mult de 4.000 de rachete! Este necesar să o depăşim cu şi mai mult ajutor pentru oamenii împotriva cărora este îndreptată această teroare”, a adăugat el.

Atacurile Rusiei de vineri s-au soldat cu trei morţi şi 10 răniţi

„Indiferent de ceea ce speră adoratorii de rachete de la Moscova, tot nu se va schimba raportul de forţe în acest război. Ei au încă suficiente rachete pentru mai multe astfel de lovituri grele. Noi avem suficientă determinare şi încredere în noi înşine pentru a le răspunde după aceste lovituri”, a spus Zelenski în mesajul video transmis la sfârşitul zilei de vineri.

Acesta a spus că este important ca Rusiei să nu i se dea semnale greşite – „semnale că cineva este gata să slăbească presiunea”. Uniunea Europeană a aprobat vineri cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Este „al nouălea, dar, evident, nu şi ultimul. Pentru că este evident că presiunea trebuie să fie crescută. Le mulţumesc tuturor liderilor şi ţărilor care au luptat pentru un pachet mai puternic. Dar vom lucra cu Comisia Europeană, cu liderii ţărilor UE, cu publicul european, astfel încât politica de sancţiuni existentă să funcţioneze pentru a pune capăt războiului, şi să nu dea Rusiei semnale greşite – semnale că cineva este gata să slăbească presiunea. Le mulţumesc tuturor celor care se ţin de principii!”, a spus Zelenski într-o aluzie la blocajul care a existat în UE legat de adoptarea noilor sancţiuni.