Anumiți pensionari vor avea parte de mai mulți bani la pensii. Este vorba despre o dublă recalculare, potrivit explicațiilor oferite de șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Trebuie depuse mai multe acte doveditoare pentru a primi pensii majorate

Mai precis, cei care au avut venituri extraordinare, prin acord global sau prime și sporuri pentru care s-au plătit contribuții, trebuie să depună actele doveditoare la casele de pensii. Ulterior, ei trebuie să solicite această recalculare.

Începând cu 1 septembrie, timp de 6 luni, angajații de la casele de pensii vor trebuie să facă această a doua recalculare. Șeful CNPP a oferit mai multe explicații.

„Noi avem termen 6 luni din luna septembrie să facem cea de-a doua recalculare care se va face din oficiu pentru că noi am identificat dosarele și adeverințele clar. (…) Va urma a doua recalculare. Va primi o decizie pe formulă de calcul, iar după aceea mica recalculare la cei care au beneficiat de aceste sporuri. Nu toți au avut asta în termen de 6 luni de zile cu caracter nepermanent. Este o noutate, s-a datorat contribuție de asigurări sociale”, a declarat Daniel Baciu la România TV.

Șeful CNPP a promis că autoritățile sunt în linie dreaptă, iar graficul este respectat întocmai.

„Prin ordin de președinte am stabilit noul formular de pensionare, zilele astea îl publicăm în MO. Suntem în linie dreapta, avem grafic strâns, știm ce avem de făcut. În septembrie o să își primească pensiile. Mai întâi deciziile, apoi taloanele și în septembrie își primesc deja pensiile, pe nouă lege”, a mai spus el.

Daniel Baciu, presedinte CNPP, pensii, pensionari, pensie
SURSA FOTO: Facebook

Șeful CNPP: „Până în septembrie trebuie emise și expediate”

Daniel Baciu a spus că nu poate oferi un termen fix. Totuși, se poate trece la tipărire în vară, în funcție de soft. Până în septembrie trebuie emise și expediate, potrivit explicațiilor oferite de el.

Casa Naționale de Pensii Publice (CNPP) este în discuții zilnice cu specialiștii care fac softul. Astfel, spune el, programul ar trebuie să fie finalizat la timp. Ulterior, se va trece la următoarea etapă.

Softul este împărțit în două etape. Prima etapă este calcularea celor 5 milioane. A doua etapă îi vizează pe noii pensionari care ies după 1 septembrie.

„Nu pot spune însă un termen fix când începem. În vară, în funcție de soft, când recalculează, trecem apoi la tipărire, până în septembrie trebuie emise și expediate. Sunt discuții zilnice cu specialiștii care fac softul, ei tot pun întrebări pe lege și trebuie să răspundem, asta facem zilnic, să se finalizeze softul în timp util. Să mergem la următoarea etapă. Softul e împărțit în două, calcularea celor 5 milioane și etapa a două, noii pensionari care ies după 1 septembrie. Intrările noi în sistem. Suntem mobilizați cu toții. Termenele să fie respectate”, a conchis Daniel Baciu.