5 milioane de români vor avea pensiile recalculate. În urma vizitelor efectuate în Constanța, Raluca Turcan a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre recalcularea pensiilor. În plus, aceasta a vorbit și despre partea de dosare ale agricultorilor.

„Partea de dosare ale agricultorilor, aici, în Constanța, are o componentă informatizată, ceea ce înseamnă că cele 250 de mii de dosare de agricultori pe care le avem vor putea fi introduse în sistemul informatizat într-un timp rezonabil. Una peste alta, după discuțiile cu reprezentanții Casei Județene de Pensii, pot să spun că sunt încrezătoare în finalizarea cu succes a acestui proces de recalculare a 5 milioane de pensii.”, a declarat Raluca Turcan.

5 milioane de români vor avea pensiile recalculate. Raluca Turcan, despre recalularea pensiilor

Ministrul Muncii a făcut dezvăluiri complete despre o nouă lege a pensiilor, care va apărea cel târziu în doi ani de zile. În acest an pensiile nu se vor mai mări, a fost anunţul acesteia.

Întrebată despre situaţia recalculărilor pensilor şi demararea unei noi legi a pensiilor, Raluca Turcan, ministrul Muncii a precizat că în România s-a mai făcut o singură recalculare între 2005 şi 2008 pentru un milion de pensii.

După aceea, pensiile au fost indexate sau majorate prin majorarea punctului de pensie în principiu arbitrariu cum au stabilit politicienii.

“Între timp s-a dezbătut o lege în 2019, a intrat în vigoare cu câteva articole şi nu, nu au început deloc recalculările. Acea lege a creat perspectiva că undeva de la 1 septembrie 2021 să se facă brusc, aşa din senin, o recalculare pentru cinci milioane de pensii, astfel încât, acestea să crescă cu 40%. Aceasta minciună este una dintre cele mai gogonate minciuni pe care le-am auzit vreodată.

Pentru a majora pensiile cu o noua formulă, se presupune că toate dosarele de pensie, aproximativ 5 milioane, trebuie să existe într-un format electronic cu toţi indicatorii care sunt luaţi în calcul în evaluarea pensiilor, puşi în ordine, astfel încât, băgând noua formulă, electronic, să se realizeze această recalculare. Din 2019 până acum o lună nu s-a făcut absolut nimic”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan, conform Antena 3.

Dosarele de pensii nu au intrat în evaluare

“Recalcularea, pe fond presupune pregătirea dosarelor şi după aceea o noua formulă de calcul (…) Avem 250.000 de dosare in format letric, adica cu șine.

Cum îşi propunea cineva să le recalculeze dacă nici macar nu sunt introduse într-un calculator? Avem 1,3 milioane dosare într-un sistem informatic adaptat şi nu prea şi alte 3,6 în alt sistem informatic. Noi speram ca în maxim 1 an jumate şi 2 ani să avem o nouă alege a pensiilor cu dosarele recalculate”, a mai spus Raluca Turcan.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin