Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a vorbit, marţi seara, la România TV, despre planurile Guvernului privind majorarea pensiilor.

Formula de calcul pentru creşterea pensiilor

Ministrul Muncii a arătat în mod clar care va fi formula de calcul pentru creşterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2022.

“Anul acesta, ne propunem să susţinem majorarea pensiilor cu 14% făcută anul trecut. Programul de guvernare este un program pe 4 ani şi, în formula cu care vom veni după evaluarea şi recalcularea pensiilor, intenţionăm ca pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut.

Acesta este proiectul de cadru legal pe care îl putem suporta în acest moment.

De la 1 ianuarie 2022, cadrul legislativ prevede indexarea pensiilor cu rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut. Este vorba despre ordonanţa care va fi aprobată în şedinţa de Guvern”, a precizat Raluca Turcan la România TV.

Rata inflaţiei va fi mai mică în acest an, iar asta va scădea şi procentul de indexare a pensiilor

Moderatoarea Andreea Creţulescu a subliniat că, anul acesta, rata inflaţiei este prognozată a fi foarte mică, în jur de 2 – 2,5%.

Ministrul Muncii a replicat că acest lucru este unul pozitiv, chiar dacă asta înseamnă că procentul cu care vor fi indexate pensiile va fi mai mic.

“În condiţiile în care a scăzut de la 5,4%, ceea ce e un lucru bun, pentru că orice majorare de venituri pe fond trebuie să conducă la creşterea puterii de cumpărare şi a creşterii calităţii vieţii. Evident că atunci când scade rata inflaţiei e un lucru bun, chiar dacă indexarea nu se face cu un procent care să dea bine la ochi.

Până la urmă, pe om îl interesează ce are în buzunare şi omul în buzunar poate să cheltuiască cu aceeaşi sumă de bani mai mult, dacă inflaţia este mică”, a mai declarat Raluca Turcan.