15.000 de euro pentru șefia ASF

Funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară din România este remunerată cu 15.000 de euro lunar. Pentru PSD aceasta este cea mai dorită funcție, după ce Leonardo Badea, a prins un loc de vicepreședinte la BNR și a lăsat postul vacant.

Pentru șefia ASF se bat 3 candidați printre care și fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta îi are ca și contra candidați pe senatorul trecut de la ALDE la PSD, Daniel Zamfir și actualul vicepreședinte al Curții de Conturi, Nicu Marcu, propus de ALDE, dar care are și susținerea lui Victor Ponta, notează Digi24.

Daniel Zamfir și-a depus deja cererea pentru acestă poziție, însă are șanse mici să obțină funcția, spun surse politice. Motivul principal ține de acordul formal pe care trebuie să îl dea cel puțin 2 instituții cheie, spun aceleași surse. Este vorba de Palatul Cotroceni și de BNR, chiar dacă cele două nu au atribuții directe în numirea președintelui, conform legii de funcționare a ASF.

Eugen Teodorovici încă încearcă să convingă conducerea partidului că este propunerea potrivită. Teodorivici încearcă să îl convingă pe Marcel Ciolacu că are suficientă experiență pentru a conduce Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ce alte posturi importante dorește PSD

ANRE va pune la bătaie postul de vicepreședinte. Funcția este vizată de actualul președinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputațiilor, deputatul PSD, Iulian Iancu.

Iancu a fost propus vicepremier pe probleme economice de Viorica Dăncilă, însă a fost respins de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, deputatul PSD și-a dorit și în trecut o poziție la ANRE, însă în 2019, Marcel Ciolacu a negociat cu Victor Ponta numirea la vârful instituției a lui Marian Neacșu.

Curtea de Conturi va avea vacante 4 locuri libere pentru funcția de consilieri de conturi.

Printre cei patru care pleacă se numără și socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu. Acesta a stat 5 ani la Curtea de Conturi, însă își mai dorește un mandat plin de 9 ani, motiv pentru care Ponta poartă discuții cu președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Un alt greu al partidului care ar vrea să ajungă la Curtea de Conturi este baronul PSD de Giurgiu, Nicolae Bădălău, susțin surse din PSD. Bădălău a negat însă intenția de a ocupa o poziție de vicepreședinte al Curții de Conturi, spunând că sunt „șopârle” lansate de anumiți colegi care îl vor îndepărat din partid.