12.000 de producători există în sistemul ecologic din România. Suprafața ecologică din țară este de 2%

Președintele Asociației Inter-Bio, Costin Lianu, a precizat că piața produselor economice în România este afectată de confuzia în ceea ce privește termenul ecologic. El a mai spus că această piață este una în formare, subliniind că la noi în țară sunt 12.000 de producători în sistem ecologic.

„Piaţa produselor economice în România este o piaţă în formare cu un procent foarte mic, nu ştie nimeni foarte bine cifra de afaceri cu produse ecologice în România. Este obiectul unei cercetări pe care o vom face în cursul anului acesta prin Asociaţia Inter-Bio. Dar este o piaţă în formare. Este o piaţă mică ca şi celelalte pieţe din Europa de Est. Avem 12.000 de producători în sistem ecologic, un număr în creştere.

Suprafaţa ecologică este încă mică, 2%. Nu vom atinge în niciun fel ţinta europeană de 25%. Nici măcar nu vom atinge proiecţiile care le considerăm noi rezonabile pentru România, de 11%. Strategia naţională pe agricultură ecologică fixează o ţintă modestă, de 5-6%, şi nu suntem foarte mulţumiţi de această ţintă. Cred că marea problemă este educaţia în consum pentru că există o mare confuzie în piaţă legat de ce înseamnă ecologic, biologic”, a spus Costin Lianu.

Fermierii sunt nemulțumiți de acest aspect

Costin Lianu a mai precizat că „nu este corect ca în piaţă să fie producători care pretind că sunt producători în bio şi care nu sunt certificaţi”.

„De asemenea, o confruntare este să vedem cum reuşim să creştem consumul la tânăra generaţie prin introducerea în şcoli a acestei educaţii în domeniul ecologic, iar o altă mare provocare este legată de faptul că procesatorii din România sunt foarte puţini. Gândiţi-vă, sunt doar 200 de procesatori şi 12.000 de producători”, a mai spus Costin Lianu.

Asociaţia Inter-Bio organizează vineri o expoziţie de produse ecologice cu ocazia Zilei Europene a produselor ecologice. Asociaţia sărbătoreşte producţia ecologică, un tip de agricultură durabilă prin care producţia alimentară se realizează în armonie cu natura, biodiversitatea şi bunăstarea animalelor. Organizatorii consideră celebrarea acestei zile o ocazie excelentă de a sensibiliza publicul cu privire la producţia ecologică şi de a promova rolul-cheie jucat de aceasta în tranziţia către sisteme alimentare durabile.