Guvernul a aprobat, vineri, legiferarea serviciilor complementare de tip ludotecă, loc de joacă în localităţile cu locuri insuficiente în creşe sau grădiniţe, printr-o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei naţionale nr. 1/2011.

O mai bună conectare a învăţământului superior la cerinţele pieţei muncii

Potrivit unui comunicat al Guvernului, sunt reglementate serviciile complementare de tip ludotecă, loc de joacă în localităţile în care nu există locuri suficiente în creşe sau grădiniţe, asigurându-se astfel un sistem unitar, incluziv şi de calitate pentru educaţia timpurie, precum şi creşterea accesului copiilor cu vârsta de până la 6 ani la aceste servicii.

Prin actul normativ se creează şi cadrul legal care permite accesarea fondurilor europene în corelare directă cu obţinerea de rezultate în implementarea reformelor şi investiţiilor publice stabilite prin Componenta 15-Educaţie din PNRR, a explicat Guvernul.

„Se va putea realiza o conectare directă, mult mai eficientă, a învăţământului superior românesc la cerinţele pieţei muncii, corelat cu îmbunătăţirea capacităţii sistemului naţional de educaţie de a forma specialişti, printr-un mod adaptat dinamicii economice şi sociale din România. La nivelul sistemului naţional de învăţământ va fi posibilă parcurgerea unei rute complete de învăţământ dual din preuniversitar până la nivel universitar”, se arată în comunicat.

Se îndeplinesc astfel două noi jaloane din PNRR

Ministerul Educaţiei a fost cel care a iniţiat hotărârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de educaţie timpurie complementare.

„Se estimează înfiinţarea unui număr de 412 structuri de servicii de educaţie timpurie complementare a căror dotare este asigurată prin PNRR, urmând ca personalul să fie asigurat şi finanţat de către unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Aceste structuri urmează a fi înfiinţate în perioada 2023- 2024”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Conform comunicatului Guvernului, prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă România îndeplineşte încă două jaloane din PNRR.

De asemenea, pe agenda şedinţei de Guvern de vineri a figurat şi un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 948/2012 privind actualizarea valorii de inventar, schimbarea regimului juridic al unor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pentru actualizarea unei anexe la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Această Hotărârea de Guvern a fost la rândul ei aprobată.