Potrivit autorilor, schimbările climatice au cauzat pierderi economice altor state prin afectarea producțiilor agricole, reducerea productivității muncii și reducerea producției industriale.

Impactul economic al celor mai mari emițători de gaze cu efect de seră asupra altor țări poate fi acum calculat datorită acestui studiu, publicat recent. Din punct de vedere istoric, țările bogate au emis cele mai multe gaze cu efect de seră.

Acest lucru a determinat activiștii de mediu și unii oficiali guvernamentali să ceară acestor națiuni industrializate să plătească sume mai mari și chiar să ofere despăgubiri țărilor mai sărace, potrivit Euronews.

Cercetătorii au descoperit că un mic grup de poluatori foarte puternici a cauzat pierderi economice de trilioane de dolari din cauza încălzirii cauzate de emisiile lor. Primii 10 emițători globali au cauzat peste două treimi din pierderi la nivel mondial, arată Yahoo News. 

Țările mai calde și mai sărace, cel mai puternic afectate

Studiul realizat de Dartmouth College, cu sediul în SUA, este considerat un potențial schimbător de joc pentru litigiile climatice, deoarece cifrele ar putea fi folosite în instanțe sau în negocierile internaționale privind clima, pentru a stabili sumele pe care ar trebui să le plătească țările care ard mai mulți combustibili fosili.

Gazele cu efect de seră emise într-o țară provoacă încălzirea în alta

”Gazele cu efect de seră emise într-o țară provoacă încălzirea în alta, iar această încălzire poate afecta grav creșterea economică”, spune Justin Mankin, cercetătorul principal al studiului, climatolog la Dartmouth College.

”Se uită cineva la Statele Unite pentru despăgubiri? Probabil! Statele Unite au cauzat o cantitate uriaşă de prejudicii economice prin emisiile sale şi avem suficiente date care să demonstreze acest lucru”, a adăugat el.

SUA și China au cauzat, fiecare, pierderi totale de 1,8 trilioane de dolari

Principalii emițători de carbon ai lumii, SUA și China, au cauzat, fiecare, pierderi totale de venituri globale de 1,8 trilioane de dolari, din 1990 până în 2014. Rusia, India și Brazilia au cauzat pierderi de peste 500 de miliarde de dolari fiecare, în același interval de timp.

În total, aceste cinci țări reprezintă aproximativ 6 trilioane de euro în pierderi cumulate, adică aproximativ 11% din PIB-ul global în perioada menționată în studiu.

”Această cercetare oferă estimări valoroase din punct de vedere juridic privind daunele financiare pe care unele state le-au suferit”, a afirmat Mankin.

Cât de mult carbon a emis fiecare țară și impactul avut asupra încălzirii globale

Studiul a analizat cât de mult carbon a emis fiecare națiune și impactul pe care l-a avut asupra încălzirii globale. Cercetătorii au conectat apoi acest lucru la studii care arată modul în care creșterea temperaturilor a afectat economiile din întreaga lume.

S-au folosit modele climatice de mari dimensiuni, fiind simulată o lume cu emisiile de carbon ale ţării respective, o versiune a tehnicii de atribuire acceptată ştiinţific utilizată pentru evenimentele meteorologice extreme.

Apoi, s-a făcut legătura cu analize economice care au analizat relaţia dintre creşterea temperaturii şi daunele produse în fiecare ţară.

Cum influențează creșterea temperaturilor economiile

Temperaturile mai calde pot cauza pierderi economice pentru o țară în diferite moduri, cum ar fi scăderea randamentelor agricole sau reducerea productivității muncii ca urmare a stresului termic.

De exemplu, emisiile din SUA au costat Mexicul 79 de miliarde de euro din PIB între anii 1990 și 2014, potrivit analizei. America a provocat daune climatice economice de 308 de miliarde de euro Braziliei, de 255 de miliarde de euro Indiei și de 123 de miliarde de euro Indoneziei.

În schimb, pentru unele țări mai reci, din nord, încălzirea a crescut producția, prin creșterea recoltelor. SUA, de exemplu, au beneficiat de peste 182 de miliarde de euro de pe urma încălzirii globale pe care au provocat-o, iar impactul încălzirii asupra Canadei a însemnat un câștig de 246 de miliarde de euro.