Aerul curat din China ar putea fi cauza accelerării încălzirii globale. Un studiu recent dezvăluie că reducerea poluării aerului – în special în China și Asia de Est – este un motiv major al acestei încălziri mai rapide.

Curățarea emisiilor de sulf provenite din transportul maritim global a fost implicată în cercetări anterioare. Dar această curățare a emisiilor de sulf a început abia în 2020, așa că nu poate justifica amploarea completă a acestei accelerări, scrie ScienceAlert.

Aerul curat din China, cauza accelerării încălzirii globale

Cercetătorii NASA au sugerat că schimbările din nori ar putea juca un rol, fie prin reducerea acoperirii cu nori la tropice, fie deasupra Pacificului de Nord.

Un factor care nu a fost bine cuantificat este efectul eforturilor monumentale depuse de țările din Asia de Est, în special de China, pentru a combate poluarea aerului și a îmbunătăți sănătatea publică, prin politici stricte privind calitatea aerului.

În 2013 deja s-a înregistrat o reducere cu 75% a emisiilor de dioxid de sulf din Asia de Est, iar acest efort de curățare a crescut ritmul încălzirii globale.

Studiul abordează legătura dintre îmbunătățirile calității aerului din Asia de Est și temperatura globală, bazându-se pe eforturile a opt echipe de modelatori climatici din întreaga lume.

Aerul poluat putea masca efectele complete ale încălzirii globale

Astfel, s-a descoperit că aerul poluat ar fi putut masca efectele complete ale încălzirii globale. Un aer mai curat ar putea acum dezvălui mai mult din încălzirea globală indusă de om din cauza gazelor cu efect de seră.

Pe lângă faptul că provoacă milioane de decese premature, poluarea aerului protejează Pământul de lumina soarelui și, prin urmare, răcește suprafața. Poluarea aerului a fost atât de mare încât a ținut sub control încălzirea indusă de om cu până la 0,5°C în ultimul secol.

Odată cu eliminarea poluării aerului, un aspect vital pentru sănătatea umană, acest parasolar artificial este eliminat, susțin autorii studiului.

Deoarece emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească, rezultatul este că suprafața Pământului se încălzește mai repede ca niciodată.

Ce a constatat studiul

Echipa a utilizat 160 de simulări pe computer din opt modele climatice globale. Acest lucru a permis cuantificarea efectelor pe care poluarea aerului din Asia de Est le are asupra temperaturii globale și a tiparelor de precipitații.

A fost simulată o curățare a poluării similară cu ceea ce s-a întâmplat în lumea reală din 2010 și s-a constatat o încălzire globală suplimentară de aproximativ 0,07°C. Pe baza tendințelor pe termen lung, era de așteptat o încălzire de aproximativ 0,23°C din 2010.

Deși creșterea suplimentară de 0,1°C poate fi explicată în mare măsură prin eliminarea poluării aerului din Asia de Est, alți factori includ modificarea emisiilor provenite din transportul maritim și recenta creștere accelerată a concentrațiilor de metan în atmosferă.

Eliminarea poluării aerului din Asia de Est influențează temperaturile globale

Poluarea aerului provoacă răcirea prin reflectarea luminii solare sau prin modificarea proprietăților norilor, astfel încât aceștia să reflecte mai multă lumină solară. Eliminarea poluării aerului din Asia de Est influențează temperaturile globale, deoarece reduce efectul de umbrire al poluării asupra Asiei de Est.

De asemenea, înseamnă că poluarea redusă peste Pacificul de Nord determină norii din Pacificul de Est să reflecte mai puțină lumină solară.

Principala sursă a încălzirii globale rămân emisiile de gaze cu efect de seră, iar o curățare a poluării aerului era necesară. Aceasta nu a cauzat încălzirea suplimentară, ci, dimpotrivă, a eliminat o răcire artificială care, o vreme, ne-a ajutat să ne protejăm de unele dintre fenomenele meteorologice extreme și de alte consecințe ale schimbărilor climatice, susține studiul.