Este ziua cea mai importantă pentru Florin Cîţu! Marţi, 5 octombrie, cele două camere reunite ale Parlamentului vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, iar şansele nu par deloc bune pentru premierul Cîţu.

Chiar şi unii liberali ar putea vota împotriva Cabinetului Florin Cîţu

Este vorba despre moţiunea de cenzură depusă de PSD ce poartă numele „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Camera Deputaţilor şi Senatul au plen reunit astăzi, începând cu ora 12:00. Cabinetul condus de Florin Cîţu va fi demis dacă moţiunea de cenzură va fi votată de cel puţin 234 de parlamentari.

Cele trei partide care au anunţat deja că vor vota pentru demiterea Guvernului Cîţu sunt PSD, USR şi AUR, iar împreună ele ar aduna circa 280 de voturi.

Florin Cîţu, care deţine acum şi funcţia de preşedinte al PNL, afirmă că liberalii vor fi prezenţi în sala de plen, însă nu vor vota. Ar putea apărea totuşi şi surprize din rândul PNL, mai exact unii dintre susţinătorii fostului preşedinte al partidului, Ludovic Orban, ar putea vota pentru demiterea Guvernului.

Acuzaţiile aduse de PSD prin moţiunea de cenzură

“Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracţiunea comisă şi care a executat şi închisoare pentru fapta sa.

Culmea cinismului este că fostul deţinut Cîţu reprezintă azi, în mod aberant, tocmai Coaliţia celor care au promis pentru a accede la putere – uitând apoi să şi voteze! – Legea Fără penali în funcţii publice. (…)

Fiecare zi cu Guvernul Cîţu în funcţie este o încă o zi în care viaţa românilor va fi şi mai afectată de sărăcie, dezvoltarea comunităţilor locale blocată, iar viitorul ţării este marcat de o îndatorare toxică, care va sacrifica însă generaţii întregi! De aceea, astăzi, întreg Guvernul Cîţu trebuie să plece”, se arată în textul moţiunii de cenzură depuse de PSD, potrivit News.ro.

“Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD!

Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare!

Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani”, se mai afirmă în document.

“Dacă trece această moţiune, toate scenariile sunt pe masă (…) Mă voi uita ce propunere vine de la această nouă majoritate și ne vom face și noi planul”

“PNL va avea întotdeauna o propunere de premier. Va fi o decizie a Biroului Politic. Consiliul Naţional a luat decizii şi ştiţi că preşedintele partidului este propunerea de premier. (…) Avem nişte partide iresponsabile care aruncă România în haos.

Eu vă spun că PNL va fi întotdeauna responsabil, toate scenariile sunt pe masă, mai puţin o colaborare a PNL cu USR. Nominalizarea e decizia domnului preşedinte Klaus Iohannis”, spunea premierul Florin Cîţu cu o zi înainte de marele vot.

“De mâine (marţi – n.red.), dacă trece această moţiune, toate scenariile sunt pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie condusă de PSD-USR-AUR dacă au plan. Eu sper că nu vor doar să dea jos Guvernul şi să se uite cum rămâne ţara în haos.

Dar, repet, după moţiunea toate sunt valabile. Eu cred că va fi o propunere a PSD susţinută de USR si AUR. (…) Mă voi uita ce propunere vine de la această nouă majoritate și ne vom face și noi planul”, a mai indicat Cîţu.