Marţi, 5 octombrie, intră la vot în Parlament moţiunea de cenzură a PSD împotriva Cabinetului Florin Cîţu.

Planul secret al PNL pentru situaţia în care Florin Cîţu e înlăturat prin moţiune de cenzură

Surse din interiorul PNL au vorbit despre planurile liberalilor în cazul în care va cădea acest Guvern. Se pare că, în primă fază, Partidul Naţional Liberal nu va veni cu nicio propunere nouă de premier, preferând să lase partidele de opoziţie să nominalizeze persoane pentru funcţia de premier, notează G4Media.ro.

Dacă totuşi PSD, USR şi AUR vor refuza să vină în faţa preşedintelui Iohannis, la negocieri, cu nume de premier, atunci PNL va ieşi în faţă şi îi va propune şefului statului nominalizarea aceluiaşi Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru al României.

În luna martie 2020, Curtea Constituţională a României a decis că şeful statului nu poate nominaliza pentru funcţia de prim-ministru pe aceeaşi persoană care tocmai a fost înlăturată prin moţiune de cenzură.

Cîţu: Toate scenariile sunt pe masă! Mă voi uita ce propunere vine de la această nouă majoritate

În schimb, premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că aşteaptă mai întâi mutarea celor de la PSD, USR şi AUR şi abia apoi îşi vor face planul şi liberalii.

“În primul rând, dacă mâine va trece această moțiune de cenzură, toate scenariile sunt pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliție condusă de PSD, USR, AUR dacă are un plan.

Eu sper că nu vor doar să dea jos Guvernul și apoi să se uite cum țara rămâne în haos, mă voi uita ce propunere vine de la această nouă majoritate și ne vom face și noi planul”, a declarat, luni, Florin Cîţu.

Ce îşi doresc PSD, USR şi AUR, potrivit ultimelor declaraţii?

Anterior, liderii Partidului Social Democrat au anunţat că nu vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o propunere pentru funcţia de prim-ministru, opţiunea PSD fiind cea a alegerilor anticipate.

Cei de la USR, prin vocea noului preşedinte, Dacian Cioloş, spun că nu vor intra într-un viitor Guvern de coaliţie. Înainte să fie ales noul lider al formaţiunii politice, Cioloş afirma că USR ar putea veni cu o propunere de premier, dar partidul nu a luat o decizie formală în acest sens.

Cât despre AUR, copreşedintele George Simion spune că formaţiunea sa politică vrea ca România să fie condusă de un guvern de uniune națională, format din tehnocraţi şi sprijinit de toate partidele parlamentare.

În luna martie 2020, Curtea Constituţională a României a decis că şeful statului nu poate nominaliza pentru funcţia de prim-ministru pe aceeaşi persoană care tocmai a fost înlăturată prin moţiune de cenzură.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea