Este o situație de-a dreptul explozivă în PNL. Astăzi vor avea loc întâlniri cruciale în partid. Pe de o parte, liderii PNL se vor întâlni, în ședință, înainte de votul la moțiunea de cenzură. O ședință separată este programată să aibă loc și în tabăra PNL condusă de Ludovic Orban.

Liberalii se reunesc să pună la cale strategia prin care Guvernul Cîțu să treacă cu bine de testul moțiunii de cenzură. În timp ce adversarii politici ai PNL sunt categorici și au spus că îl vor pe Cîțu plecat de la Guvern, nici în PNL lucrurile nu sunt extrem de favorabile premierului. PNL este scindat. Parlamentarii care îl sustin pe Ludovic Orban au o sedinta separata.

Ședința liderilor PNL va avea loc la ora 11.00. Pentru tabăra lui Florin Cîțu, strategia este extrem de dificilă. Chiar toți cei care și-au anunțat sprijinul pentru actualul cabinet, adică PNL – UDMR și minorități ar vota, nu s-ar aduna decât 170 de voturi, în condițițiile în care pragul este de 234.

Cum va juca Ludovic Orban

Pe de altă parte, partidele care și-au manifestat sprijinul pentru moțiune, PSD; USR Plus și AUR, au împreună 280 de voturi. Acest lucru înseamnă că Florin Cîțu este cu un pas în afara Palatului Victoria.

Marele semn de întrebare este legat de poziția taberei Ludovic Orban. Parlamentarii vor avea și ei o întâlnire, programată la ora 17:00. Aceștia ar fi în număr de 40 de senatori și deputați.

„Bună ziua, dragi colegi parlamentari! Vă rugăm să vă exprimați disponibilitatea pentru o întâlnire a grupului de parlamentari, sustinători ai moțiunii de la Congres a lui Ludovic Orban, (…) după ora 17, la biroul președintelui Ludovic Orban de la Camera Deputaților”, se arată în mesajul transmis de echipa fostului lider.

Trebuie subliniat că noua conducere a PNL a transmis clar că toți liberalii care vor vota moțiunea de cenzură vor fi excluși automat din partid.

Sursă foto: Dreamstime