Washingtonul nu revine în cadrul Tratatului „Cer deschis”

Secretara de Stat adjunctă Wendy Sherman i-a adus la cunoştinţă omologului său rus această decizie, conform informațiilor transmise de reuters.com

Totodată, Aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO şi alţi parteneri au fost informaţi cu privire la această decizie.

Acuzațiile aduse Moscovei

Amintim că SUA au ieşit în mod oficial din Tratatul Cer deschis în noiembrie, înainte de instalarea la putere a lui Joe Biden. Washingtonul acuza atunci Moscova de faptul că nu respectă prevederile tratatului, acuzaţii respinse de către ruşi.

Acest anunţ al administraţiei Biden intervine după ce Guvernul rus şi-a exprimat, în ianuarie, intenţia de a se retrage din tratat. Moscova a efectuat demersuri în acest sens în această lună.

Semnat în 1992 şi intrat în vigoare în 2002, Tratatul „Cer deschis” vizează să favorizeze încrederea între ţările semnatare prin zboruri de observare reciprocă neînarmate.

Avertismentul lansat anterior de Rusia

Anterior, Rusia a trimis un semnal categoric către SUA. Ea s-a declarat pregătită să revină în tratatul Cer Deschis privind controlul activităţilor militare. Totuși, la momentul respectiv a spus că va face acest pas dacă SUA va proceda într-un mod similar. De asemenea, Rusia a susținut că „nu va aştepta la nesfârşit” o decizie americană.

„Lăsăm uşa deschisă. Dar colegii noştri de la Washington şi din alte capitale ale NATO trebuie să înţeleagă că nu vom aştepta la nesfârşit”, a declarat atunci ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Amintim că Rusia s-a retras anul trecut din Cer Deschis, după abandonarea tratatului de către SUA. Demersul a fost făcut la ordinele preşedintelui Donald Trump. Acesta denunţase şi alte acorduri internaţionale majore.

Sursă foto: Dreamstime