Comandantul şef al armatei ucrainene a transmis, miercuri, că Rusia își menţine în continuare circa 80.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina.

Cu toate că a făcut promisiunea că  îşi va retrage trupele, Rusia menţine în continuare circa 80.000 de militari şi un număr semnificativ de echipamente şi tehnică militară în apropierea frontierei cu Ucraina, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, în cadrul unei reuniuni a Comitetului Militar al NATO în format cu Ucraina, desfăşurată marţi la Bruxelles, potrivit agenţiilor de presă Ukrinform şi Ukrainska Pravda.

Anunțul comandantului șef al armatei din Ucraina

În ciuda declaraţiei ministrului rus al apărării (Serghei Şoigu) cu privire la retragerea trupelor la bazele lor permanente (în 22 aprilie a.c.), Rusia continuă să menţină circa 80.000 de militari şi o cantitate semnificativă de armament şi tehnică militară în mai multe sectoare ale frontierei ucrainene

Rusia nu și-a retras trupele de nicăieri

Mai mult, Rusia nu şi-a retras nici navele şi vedetele flotelor sale din Nord şi Marea Caspică, transferate în martie-aprilie în Marea Azov şi Marea Neagră, a mai spus înaltul responsabil militar ucrainean.

Acesta a mai explicat că toate acestea permit Rusiei să-şi sporească într-un interval foarte scurt de timp capacităţile ofensive ale forţelor sale armate în eventualitatea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei.

Amenințare la adresa Ucrainei

Potrivit lui Homceak, exerciţiile strategice comune ale forţelor armate din Rusia şi Belarus “Zapad-2021”, programate pentru luna septembrie, reprezintă o ameninţare potenţială pentru ţara sa, scrie Agerpres.

Mareşalul aerului, britanicul Sir Stuart Peach, preşedintele în exerciţiu al Comitetului Militar NATO, a subliniat că Rusia îşi continuă modelul de acţiuni agresive de destabilizare, între care încălcarea constantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi consolidarea prezenţei sale militare la frontiera ucraineană.

Britanicii au confirmat

Înalta oficialitate militară britanică a confirmat că zeci de mii de militari ruşi au rămas cu tot cu arme şi echipamente în apropierea frontierei ucrainene, mai transmite Agerpres.

În acest context, comandantul şef al armatei ucrainene a pledat pentru o abordare sistemică şi consolidată pentru neutralizarea provocărilor şi ameninţărilor ruseşti pe fondul situaţiei create “pe direcţia ucraineană, unde Ucraina se află de opt ani pe linia întâi cu ambiţiile imperiale ale Rusiei”, potrivit Ukrinform.

În lunile martie-aprilie, Rusia a mobilizat trupe şi echipamente în apropierea frontierei cu Ucraina şi în Crimeea anexată, ceea ce a suscitat îngrijorarea Kievului şi a Occidentului privind o relansare a acţiunilor ofensive ruseşti împotriva Ucrainei.