Rusia a înregistrat cazuri de infecție fungică rară! Aceasta este mortală și afectează pacienții COVID

The Moscow Times informează că Rusia a înregistrat cazuri cu infecția fungică rară numită mucormicoza. Medicii indieni au numit-o ”ciurperca neagră”, iar experții spun că acesta nu este transmisibilă de la om la om. Cazurile din Rusia nu reprezintă riscul unui focar în masă.

Din păcate, infecția are o rată a mortalității de 50%. Aceasta începe de obicei în nas și apoi se răspândește în ochi și creier.

„Din câte știu, au existat doar cazuri izolate de mucormicoză la pacienții cu Covid-19”, a declarat un expert, menționând că alte infecții nu pot fi excluse.

Cum a ajuns ”ciuperca neagră” în Rusia

Chiar dacă primele cazuri cu această infecție au fost raportate în India, experții spun că este imposibil ca aceasta să fi fost adusă din această țară, deoarece oamenii la care s-a descoperit sunt într-o stare mult prea gravă pentru a călători.

Un alt expert este de părere că ”ciuperca neagră” se răspândește în climatul subtropical umed și este legată de utilizarea antibioticelor. Specialiștii spun că mucormicoza se poate răspândi acolo unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene.

Mucormicoza, agresivă la pacienții cu sistem imunitar slăbit

Experții susțin că mucormicoza este mai agresivă la pacienții care au un sistem imunitar slăbit de alte infecții. Așadar, cei care suferă de coronavirus au șanse mai mari de a contracta infecția fungică. În această categorie intră și persoanele care suferă de diabet decontrolat, cei care au utilizat steroizi în timpul tratamentului și cei care au petrecut mult timp în secțiile de terapie intensivă.

Infecția fungică poate fi tratată prin îndepărtarea chirurgicală a țesuturilor moarte și infectate și administrarea unei medicații antifungice.

Sursa foto: Dreamstime