Vremea se schimbă în prima lună a anului! Prognoză meteo ANM. Răsturnare totală de situație

Valorile termice vor fi mai mari în luna ianuarie decât cele specifice pentru această perioadă în aproape toate regiunile ţării, potrivit estimărilor meteorologice emise pentru intervalul 3 – 31 ianuarie 2022 de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în săptămâna 3 – 10 ianuarie 2022, temperaturile vor fi mai ridicate în toate regiunile ţării, în timp ce regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, dar şi deficitar în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În perioada 10 – 17 ianuarie 2022, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile intra-carpatice, dar local şi în cele estice şi sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Temperaturi medii ușor mai ridicate decât este normal pentru luna ianuarie

Estimările pentru săptămâna 17 – 24 ianuarie 2022 arată temperaturi medii uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României şi un regim pluviometric deficitar în jumătatea nord-vestică a ţării. În restul ţării va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, potrivit ANM.

În ultima săptămână de prognoză, 24 – 31 ianuarie 2022, temperaturile se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă, vor avea o tendinţă deficitară în toată ţara.

Estimările meteorologice pentru cele patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF, iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este faţă de media perioadei 1993-2016.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Cod galben de viscol

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului în mai multe județe de la munte. Informările meteo sunt valabile pentru următoarele două zile. Prima avertizare este valabil până luni, în nouă județe, iar cel cel de-al doilea cod galben până marți, în 22 de județe.

Prima alertă meteo intră în vigoare duminică la ora 23.00 și expiră luni dimineață la ora 8.00. Potrivit meteorologilor, se anunță vânt intens în Carpații Orientali cu viteze de până la 60…80 km/h, iar în zona înaltă rafalele vor depăși 90…100 km/h.

Alerta vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Covasna, Bacău, Vrancea și Buzău.

De asemenea, luni dimineață la ora 8.00 intră în vigoare al doilea Cod galben și durează până marți la ora 10.00. Potrivit acestei avertizări, la munte vântul va avea intensificări, cu viteze de până la 70…80 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1700 m), rafalele vor depăși 90…120 km/h și temporar va ninge viscolit. În plus, local în Transilvania, cu caracter temporar, vor fi intensificări, iar vitezele vor atinge în general 55…65 km/h.

Intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.

În acest caz sunt vizate județele Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.