Se pare că temperatura la Chania, pe insula meridională Creta, a atins 28,3 grade C în jurul prânzului, conform Observatorului naţional de la Atena. Aceasta este una dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ianuarie în ultimii 50 de ani.  Comparativ cu sudul continentului, dar mai la vest, Spania se confruntă cu cele mai mari căderi de zăpadă din ultimele decenii, aduse de furtuna Filomena.

În mod normal, temperaturile obişnuite în această perioadă a anului în Grecia sunt de circa 15 grade C, relatează AFP. La Atena, unde termometrele au atins 22 de grade C, oamenii au ieşit la plajă, în pieţele şi parcurile capitalei. Vântul cald provenind din Africa a adus, de asemenea, mult praf şi urmează să menţină temperaturile ridicate până miercuri în  această ţară.

Poliţia a supravegheat situaţia

Poliţia a supravegheat situaţia pentru a încerca să evite formarea de grupuri cu multe persoane. Poliţişti echipaţi cu portavoce le-au reamintit oamenilor să respecte distanţa socială.  Aceștia le-au dat amenzi celor care nu purtau mască.

“Este o vreme minunată”

“Este o vreme minunată şi noi stăm închişi în casă cea mai mare parte a timpului”, a declarat un bărbat la Skai TV, pe plaja Kavouri, în apropiere de Atena, explicând prezenţa sa acolo. Multe persoane se plimbau pe plajă, iar cei mai curajoşi au intrat în apa mării.

Se prelungesc restricțiile în Grecia.

Grecia este în carantină de la începutul lunii noiembrie. Autorităţile au încercat să evite al treilea val al pandemiei după sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou. Vineri, restricţiile care urmau să înceteze pe 11 ianuarie au fost prelungite cu o săptămână.  Luni se vor deschide numai creşele, grădiniţele şi şcolile primare.

Duminică, autorităţile au anunţat 36 de decese noi. Peste 4.000 din cele 5.263 de decese provocate de pandemie în Grecia s-au înregistrat numai în ultimele două luni.